Ozon je strupen plin; to je posebna oblika kisika, ki ima v molekuli tri atome (O3) namesto običajnih dveh.

Molekula ozona

Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Ozon

Te dni je v celotni Sloveniji v zraku visoka koncentracija ozona (od 120 do 180 μg/m3). Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) opozarja, da se pri takih koncentracijah pri občutljivih posameznikih, predvsem bolnikih s kroničnimi boleznimi dihal in krvožilnega sistema, lahko pojavijo težave z dihanjem. Pri še višjih koncentracijah (več kot 180 μg/m3) pa se lahko pojavijo tudi tesnoba v prsnem košu, kašljanje in pekoč občutek v očeh.

ARSO priporoča občutljivim ljudem, naj se izogibajo zunanjim aktivnostim, še zlasti v času med 12h in 16h (oziroma 18h na Primorskem). Prostorov ne zračimo čez dan, pač pa le zjutraj in zvečer.

V študiji »Onesnažila v zraku, vodi in hrani, oksidativni stres in antioksidanti«, ki so jo leta 2014 pripravili na Inštitutu za sanitarno inženirstvo, priporočajo, da se pred oksidanti iz okolja (med njimi je tudi ozon), lahko zaščitimo tudi s povečanim vnosom antioksidantov. Teh dobimo veliko v sadju in zelenjavi, sama pa antioksidantsko obrambo uspešno krepim tudi s FHES.

Božena Ambrozius

 

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! 
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM, 
Avgust 2017, Dr. Iztok Ostan