V vsaki celici prosto plavajo delčki kromosomov. Nekateri se obdajo s plastjo beljakovin in prodrejo skozi celično opno iz celice, pri tem pa se obdajo še z njenim delčkom. To so virusi. Zunaj celice se ne morejo razmnoževati. Za to morajo prodreti v drugo celico – to je lahko celica drugega bitja. A tudi tam se razmnožujejo le, če je celica zakisana. V učbeniku za podiplomski študij medicine, čigar soavtor je tudi nobelovec James Watson, beremo, da se virusi razmnožijo le »pri kislem pH endosoma«. PH zdrave celice je 7,1 – torej rahlo alkaličen, pH nižji od 7,0 pa pomeni kislost. Celice se zakisajo, če se v telesu kopičijo presnovni odpadki. Ti so večinoma kisli. Zakisanost organizma ali toksemija je (pred)bolezensko stanje.

Zmanjšamo jo s pitjem vode, telesnim gibanjem, sproščanjem in počitkom, skratka z zdravim načinom življenja, kar po mnenju medicine krepi našo naravno odpornost proti virozam. Zdravniki priporočajo, naj ob gripi povečamo uživanje sadja in zelenjave oz. sveže iztisnjenih sokov, saj s tem povečamo alkaličnost telesnih tekočin. A zakaj gripa traja vsaj osem dni ne glede na to, ali si pomagamo z njimi ali ne? Virusi se v celicah razmnožujejo, ko je antioksidantskost v njih znižana, razmnoževanje virusov pa jo še dodatno znižuje. Sokovi iz svežega sadja in zelenjave so mnogo bolj antioksidantski kot na primer vitamin C, beta karoten ali koencim Q10, a očitno ne dovolj, da bi učinkovito zavrli razmnoževanje virusov v celicah. Po meritvah, ki jih redno opravlja Univerza v Ljubljani, je količina antioksidantskega vodika v kozarcu vode s kapsulo FHES enakovredna vsaj 10.000 kozarcem najboljšega svežega soka. Obenem uživanje FHES ustvarja rahlo alkalno okolje, kar tudi zavira razmnoževanje virusov.

Po drugi strani pa FHES domnevno povečuje moč našega imunskega sistema. Celice ubijalke napadejo z virusi okužene celice in jih uničijo. To jim uspe, če imajo dovolj moči. Dr. Stephanson in dr. Flanagan sta v posebni raziskavi dokazala, da v vodi, ki vsebuje FHES, celice napravijo iz glukoze v določenem času petkrat več energije (ATP). Sklepamo, da je s tem tudi imunski sistem krepkejši in nas bolj učinkovito varuje pred virusi.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
JANUAR2024, Dr. Iztok Ostan