Za dobro počutje potrebujemo kisikove negativne ione. To so molekule kisika, ki imajo dodatni elektron (O2). Za ohranjanje zdravja in dobrega počutja jih potrebujemo vsaj 1.000 na cm3 zraka. V zaprtih prostorih jih ni več kot 100.

Ko je zdravje ogroženo zaradi vročine, so seveda v pomoč klimatske naprave. Toda te »kradejo« negativne kisikove ione in zrak napolnjujejo s pozitivnimi, ki povzročajo utrujenost, ščegetanje v sapniku in druge težave.  Kakovostne sodobne klimatske naprave imajo vgrajen ionizator (ob izstopu zraka iz naprave v prostor). Njihovo učinkovitost je možno preveriti z merilcem ionov v zraku.

Ob slabovih je veliko ionov v zrakuKo se v vročih dneh podamo na zrak (le zjutraj in zvečer), je priporočljivo poiskati kraje, ki so bogati z negativnimi ioni. Ob morski obali jih je zaradi pljuskanja morja vedno veliko (cca 3.000 na cm3); podobno je ob bregovih rek. Ob slapovih jih je okoli 50.000 na cm3, zato so taki kraji prava zakladnica zdrave energije.

Padajoča voda, kot sta v naravi dež in jutranja rosa, v civiliziranem svetu pa fontane, so vir oživljujočih negativnih ionov.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! 
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM, 
Avgust 2017, Dr. Iztok Ostan