Pri bolečinah v sklepih se je seveda najbolje posvetovati z zdravnikom. Morda pa si lahko pomagamo tudi s prehrano. Naj opišem nekaj naših izkušenj.

Več surovega sadja in zelenjave

Leta 1994 je imela moja soproga močne bolečine v kolenih pri hoji navzdol, tako da sva opuščala najina priljubljena vzpenjanja na hribe. Pa sva zaradi drugih razlogov preizkusila 40 dni izključno surove prehrane (sadje, zelenjava, jedrca), potem pa vztrajala na pretežno taki hrani.

Bolečina v kolenu

Bolečina v kolenu

Bolečine v sklepih so izginile. Ko sva šla naslednje leto v Julijce, sva se na koncu spustila z dvatisočaka v Trento povsem brez nekdanjih soproginih težav s koleni.

Takrat sem se spomnil, da je tudi L.Kenton opisala podobne izkušnje svojega sina. Bil je navdušen gorski tekač, a je že mislil opustiti to aktivnost zaradi bolečih v sklepih; pa se je s prehrano, temelječo izključno na surovih živilih rastlinskega izvora, to povsem popravilo.

Težava izključno surove prehrane je, da je zelo enostranska in prehransko nepopolna. Nekateri težko vzdržijo celo krajše čistilne kure z njo. Zdi se, da so pomemben krivec za nalaganje strupov v sklepih zlasti (živalske) beljakovine (sečnina, ki se nalaga pri putiki v sklepe).

Uživanje žive vode (FHES)

Uživanje s FHES oživljene vode tudi razstruplja organizem in lahko olajša bolečine v sklepih. Ko nas je pred veliko leti obiskala tašča, ki smo ji pred tem dajali kapsule FHES (1-2 kapsuli na dan), me je presenetilo, da je s seboj prinesla pletenje in mi pletla nogavice (o tem smo pisali že v prispevku Proti revmi z vodo, oživljeno s FHES). Pred tem namreč že deset let ni mogla plesti zaradi bolečin v sklepih prstov.

Pletenje nogavic

Slika je simbolična

Povedala je, da so se jih prsti pač zmehčali in da je spletla v zadnjem času nogavice tudi za svoje vnuke. Pa sem poklical svojo ostarelo teto, ki smo jo tudi oskrbovali s FHES in jo povprašal, kako je z njenimi prsti tisto zimo. Običajno si pozimi zaradi revme zelo težko zapenjala plašč. Pa je rekla, da tisto zimo še opazila ni, da ni imela več težav z zapenjanjem gumbov.

Pred tremi leti se nam je oglasila prijateljica zaradi revme svoje hčere. Povedali smo ji za omenjene izkušnje in je hčeri nabavila FHES. Po nekaj mesecih težav ni bilo več. Hči ga je zato prenehala uporabljati. Pa se je čez dobro leto revma ponovno pojavila in je spet posegla po FHES. Bilo je dovolj že mesec dni njegovega uživanja, da se je revma spet umirila.

MAP namesto drugih beljakovin

Nekoč je veljalo, da je putika bolezen bogatih, ki so si lahko privoščili več živalskih beljakovin. Vsak vrsta
beljakovin tvori v presnovi veliko dušičnih razkrojkov (odpadnih beljakovin je najmanj 52 %).

Prehranski dodatek MAP tvori le 1 % odpadkov. Ker praktično ne tvori zelo obremenjujočih dušičnih odpadnih snovi, je pri težavah s sklepi modro zamenjati nekaj običajnih beljakovinskih živil z njim.

5 tablet MAP nadomesti približno 50 g mesa ali 45 g sira (edamca, ementala) ali eno večje kokošje jajce.