Preizkus na celicah je pokazal, da se ob uživanju FHES količina proizvedene celične energije (ATP) poveča za petkrat (Stephanson, Flanagan, 2004a:82), ne da bi povečali količino hrane. Pri isti količini užitih energetskih virov so celice sposobne ustvariti bistveno več energije. Potrebujemo manj hrane, saj jo celice bolje izkoristijo.

Energijo potrebujemo za premagovanje fizičnih in psihičnih naporov, pa tudi za ohranitev zdravja. Z vodo, oživljeno z mineralnim prahom FHES, se okrepi imunski sistem, kar pomaga pri premagovanju bolezni.

Manj utrujenosti in hitrejša regeneracija s FHES

Manjša utrujenost in hitrejša regeneracija po naporu z uživanjem FHES

V dvojno slepem navzkrižnem preizkusu, v katerem je sodelovalo šest prostovoljcev, je ekipa dr. K. Purdy Lloyd preizkušala vpliv uživanja FHES na fiziološke procese v času telesnih naporov. Prostovoljci so bili moški, stari od 20 do 29 let, nekadilci, zdravi in v dobri kondiciji. V času enotedenskega preizkusa so trije uživali po 4 kapsule FHES na dan (po eno zjutraj, dve opoldne in eno zvečer), trije pa FHES niso uživali (kontrolna skupina). Pred začetkom preizkusa so opravili test. Vsak udeleženec je moral prevoziti s kolesom 40 km z maksimalno obremenitvijo. Strokovnjaki so merili različne kazalce fizioloških procesov. Na koncu enotedenskega preizkusa so udeleženci opravili enak test. Prostovoljci, ki so uživali FHES, so 30 minut pred preizkusom užili po 2 kapsuli FHES s kozarcem vode.

Med skupinama ni bilo statistično pomembnih razlik v utripu srca, porabi kisika in delovni obremenitvi, je pa bilo v krvi udeležencev, ki so uživali FHES, bistveno manj mlečne kisline. Manj mlečne kisline pomeni manjšo utrujenost in hitrejšo regeneracijo po opravljenem naporu. Preizkus ni pojasnil, ali gre pri uživanju FHES za manjšo proizvodnjo mlečne kisline v času naporov ali za njeno hitrejše izločanje. Vsekakor pa preizkus dokazuje, da se s FHES izboljša presnova mlečne kisline (Purdy Lloyd et al., 2001).

 

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! Oktober 2013, Novice za uporabnike FHES in MAP
Ureja: Dr. Iztok Ostan

Preberite si še o osebni izkušnji kolesarja U., si lahko preberete v prispevku: »Z živo vodo tipa Hunza hitreje v klanec«