Povabite prijatelje na postni vikend

Naša prijateljica je bila lani na tečaju postenja. Letos ga je želela ponoviti, saj se je po njem odlično počutila. Njen soprog še ni imel te izkušnje, a je razmišljal o postu, ker se je želel še pred poletjem znebiti kakega odvečnega marjeticekilograma. S soprogo sva tudi načrtovala nekajdnevni post, pa sva ju povabila, naj se nama pridružita.

Rečeno, storjeno: v začetku tega meseca sta prišla v četrtek zvečer k nam v Čičarijo, pa smo se skupaj postili do konca vikenda. Bil je to polnovreden post: vsak dan vsaj 15 tablet OKA (da mišice med postom ne uplahnejo in se koža ne povesi), jutranji pretežno zelenjavni smuti, šilce ali dva probiotika EM za zdravo črevesno bioto, FHES za boljše razstrupljanje in energijo, sredi dneva kak sadež ali solata, zvečer pa krožnik tople zelenjavne juhe.

Med polnovrednim postom užijemo od 500 do 600 kcal dnevno (natačna navodila glej v knjigi: Ostan, I. in drugi: Hujšanje z dopolnili tipa OKA, Institut.O, 2016)

Telesna teža je šla navzdol, počutje pa navzgor. V nedeljo smo se vsi štirje povzpeli na bližnjo Žbevnico (1014 m), s katere je čudovit pogled na celo Istro od Kvarnerja do Trsta.

V sodobnem stresnem življenju se zlasti proti večeru rad prikrade odvečni apetit. Samostojno postenje je tedaj težko. Ob skupnem postenju s prijatelji pa te skomine kar izginejo in vse je veliko lažje.

Iztok Ostan

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! 
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM, 
Junij 2017, Dr. Iztok Ostan