IGF-1 je inzulinu podoben rastni faktor-1. Preprosto povedano: to je snov, ki v telesu predstavlja glavno »stikalo« za usmeritev organizma v tako imenovani »hiteči« (angl. go-go) način delovanja ali v »popravljalnega«. Če je vrednost IGF-1 blizu zgornje referenčne vrednosti ali nad njo, je telo v »hitečem« načinu delovanja. V tem stanju sta spodbujena rast in razmnoževanje celic, žal tudi rakavih. Večinoma je naše telo v tem stanju. Pri nizkih vrednostih IGF-1 se celotno telo usmeri predvsem v regeneracijo tkiv in organov. To deluje zaviralno na razvoj raka, diabetesa in na staranje organizma.

V nedavni raziskavi v ZDA med ljudmi z mešano »zahodnjaško« prehrano, starimi od 50 do 60 let, je bil IGF-1 za 8% nad zgornjo referenčno vrednostjo. To je stanje visoke stopnje tveganja za rakava obolenja.

V isti raziskavi so ugotovili, da je bil IGF-1 veganov iste starostne skupine 25% pod zgornjo referenčno vrednostjo. Več študij je tudi ugotovilo, da je ob veganski hrani tveganje za nastanek raka precej nižje kot pri mešani hrani.

Pri trajni kalorični restrikciji (20% pod normalnim energijskim vnosom) in restrikciji vnosa živalskih beljakovin se IGF-1 zniža celo za 35% pod zgornjo referenčno vrednost.

IGF-1 lahko znižamo tudi pri mešani prehrani, če se redno postimo 1-2 krat tedensko oz. po daljših postih; meritve kažejo, da se IGF-1 ob takih prehranskih režimih spusti za 40 % do 50% pod zgornjo referenčno mejo. Tudi tak način prehrane lahko zelo znižuje tveganje za nastanek raka in diabetesa.

AdrialabTudi v Sloveniji obstaja možnost, da si samoplačniško omogočimo preveritev ravni IGF-1 v krvi. To storitev opravlja Adrialab na Parmovi 53 v Ljubljani vsak delavnik od 7.30 do 15.00 ure. Vnaprejšnje naročanje ni potrebno.

 

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! 
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM, 
Junij 2017, Dr. Iztok Ostan