SLO | HR

 

HUJŠANJE s prehranskimi dopolnili tipa OKA

Hujšanje s prehranskimi dopolnili tipa OKA

Odkrijte kako se učinkovito izogniti viru kalorij ter hkrati ohraniti prožnost kože s zmanjšano željo po hrani

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ugotavlja, da je problem prevelike telesne teže v svetu dosegel že epidemiološke razsežnosti. V razvitih deželah je že približno dve tretjini prebivalcev pretežkih. Prekomerna telesna teža je povezana s povečanim tveganjem za nastanek mnogih bolezni.

Doc. Dr. Iztok Ostan, oče teorije o apetitu za sebični gen, je s sodelavci že pred leti (2009, 2010) v svojih znanstvenih člankih pojasnil, da prekomerno uživanje hrane ni le posledica prehranskih razvad. Težava je tudi v prirojenih težnjah k prenajedanju, ki so bile izvorno v korist energetsko zahtevne reprodukcije, v današnjih razmerah izobilja pa škodujejo tako reproduktivnim sposobnostim kot zdravju. Zaradi njih ni lahko v današnjih pogojih ohranjati normalne telesne teže, pa tudi hujšati ne.

V knjižici se avtor z ekipo sodelavcev (Boženo Ambrozius in Alberto Ostan), s katerimi je objavil že več del s področja prehrane, loteva dveh temeljnih problemov, s katerimi se srečuje skoraj vsakdo, ki želi shujšati.

To sta:

  1. upadanje mišične mase in izguba elastičnosti kože v času hujšanja,
  2. ponovno naraščanje telesne teže po končani shujševalni kuri.

Obe težavi sta povezani s pomanjkanjem beljakovin v času hujšanja. Na zdrav način se ju ne da rešiti, če se v času hujšanja prehranjujemo le z običajnimi prehranskimi beljakovinami. Običajne beljakovine naše celice slabo izkoristijo in tvorijo veliko odpadkov, ki so vir kalorij in za zdravje obremenilnih dušičnih toksinov.

Novo obdobje v obvladovanju telesne teže se je začelo leta 1998, ko je bila odkrita optimalna kombinacija esencialnih aminokislin OKA (angl. MAP). Na njihovi osnovi prehranska industrija dandanes pripravlja prehranska dopolnila tipa OKA, ki praktično ne tvorijo kalorij in dušičnih odpadkov. Tako se lahko tudi v času shujševalnih kur ustrezno beljakovinsko prehranimo, s tem pa ohranjamo prožnost kože, mišično maso in zmanjšujemo željo po hrani.

V knjižici so predstavljeni:

  1. praktični napotki za hujšanje z OKA, ki jih je oblikoval mednarodni prehranski institut INRC, pa tudi
  2. navodila za redne kratke polnovredne poste, s katerimi trajno vzdržujemo ustrezno telesno težo.

Napotki so podkrepljeni z izsledki raziskav o uporabi teh novih načinov uravnavanja telesne teže in nekatere izkušnje z njimi.