Raziskovalca postenja, Američanka dr. Krista Varady in Anglež dr. Michael Mosley

Raziskovalca postenja, Američanka dr. Krista Varady in Anglež dr. Michael Mosley

Podobno kot v drugih razvitih deželah je tudi v Sloveniji 2/3 prebivalstva pretežkih. Žal po običajnih shujševalnih kurah težo spet pridobimo. Leta 2012 je BBC predvajala oddajo dr. Michaela Mosleya o izjemni učikovitosti ednodnevnih postov dvakrat tedensko. Na postni dan je celo dovoljeno zaužiti po 500 kalorij (moškim 600), sicer pa jemo običajno hrano. Takega prehranskega režima ni težko trajno vzdrževati, kilogrami pa kopnijo. Za vzdrževanje teže je dovolj en postni dan tedensko. Oddajo si je ogledalo kar 2,5 milijona ljudi in je dostopna tudi na internetu (http://nanoworkout.com/2013/04/eat-fast-live-longer-bbc-intermittent-fasting/).

Od takrat je izšlo več knjig o rednih enodnevnih postih, ki so se na Zahodu že zelo razširili kot trajen način prehranjevanja. Več medicinskih študij je dokazalo, da tak prehranski režim tudi znižuje raven sladkorja v krvi, raven IGF-1 (manjše tveganje obolevanja za rakom), “slabi” holesterol (LDL), povišuje pa “dobri” holesterol (HDL).

Dr. Iztok Ostan je razvil svojo obliko rednih enodnevnih postov, ki jo imenuje “polnovredni post”, saj zagotavljajo vsa esencialna hraniva tudi v času postenja. O tem je s sodelavko Boženo Ambrozius spregovoril v maju na seminarju v Ljubljani (Maxi). in Mariboru njuni članki na to temo so izšli v majskih številkah revij Narava zdravi in Aura.

Slovenska raziskovalca postenja Božena Ambrozius in dr. Iztok Ostan

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! Novice za uporabnike FHES, MAP in probiotikov EM, maj 2015, Dr. Iztok Ostan