»Po več letih raziskav s svojimi znanstveniki sem bil šokiran, ko smo odkrili, da lahko ostaneš dehidriran kljub popitim osmim kozarcem vode dnevno«, ugotavlja dr. Patrick Flanagan.

Opne celic, skozi katere mora prodreti voda, so namreč iz maščob, ki vodo odbijajo. Telo jo mora zato v presnovi obogatili s koloidi in antioksidantskim vodikom, da postane bolj močljiva in lahko prodre v celico. Mlad, krepak organizem to zmore, pri petdesetih pa je naša kri kar stokrat manj antioksidantska, kot je bila pri dvajsetih.

S staranjem in bolehnostjo postajajo celice bolj dehidrirane in se hitreje starajo. Pri starejših je dodatna težava tudi v tem, da ne čutijo toliko potrebe po pitju vode kot mlajši, pa tudi težje je popijejo zadostno količino.  Zato so zlasti za njih potrebni učinkovitejši načini hidracije.

Dr. Patrick Flanagan se je pri reševenju tega problema zgledoval pri pitni vodi himalajskega ljudstva Hunza, ki slovi po številnih stoletnikih. Ustvaril je mineralni prašek (FHES), kakršen je v njihovi vodi.

Na Univerzi v Ljubljani smo ugotovili, da je kozarec vode s FHES po antioksidantski moči enakovreden vsaj 10.000 kozarcem najboljšega svežega soka. V 14 dnevnem preizkusu na zelo dehidriranih, opravljenem v ZDA, se je s FHES hidracija povečala s 45% na 48%, počutje udeležencev pa zelo izboljšalo.

Zlasti v poletni vročini je zelo koristno uživanje FHES, saj jo z uživanjem tega prehranskega dopolnila laže prenašamo.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! 
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM, 
Julij 2017, Dr. Iztok Ostan