Uvela koža po hujšanju

Posledica običajnih shujševalnih kur, zlasti če trajajo dalj časa, sta viseča koža in zmanjšanje mišične mase.

Hujšanje je proces, pri katerem telo pogosto postane beljakovinsko podhranjeno. Obstajajo sicer shujševalne kure, ki temeljijo na uživanju velike količine beljakovin, na primer Atkinsonova dieta. Zaradi velike vsebnosti živalskih beljakovin, ki spodbujajo razvoj raka, ni zdrava in zato ni priporočljiva (Campbell, Campbell, 2006). Večina shujševalnih diet temelji na omejevanju uživanja kalorij. Ker so beljakovine zelo kalorična hrana, je pri uravnoteženem jedilniku v času hujšanja z običajnimi dietami nemogoče zaužiti toliko beljakovin, kot jih organizem potrebuje.

 

Posledici takih shujševalnih kur, zlasti če trajajo dalj časa, sta viseča koža in zmanjšanje mišične mase. Najobčutljivejše so pri tem ženske prsi. Zdravnik, prof. Maurizio Lucà-Moretti, je na svojem predavanju 28. novembra 2001 v Ljubljani povedal, da so najpogostejše stranke pri kirurgih v ZDA ženske, ki so s hujšanjem okvarile čvrstost prsi, saj so te pri shujševalnih programih najprej prizadete. Zaradi pomanjkanja beljakovin prsi uplahnejo in jih potem z normalno prehrano ali beljakovinskimi dodatki ni moč popraviti. Znanost še ne ve, zakaj, pravi prof. Lucà-Moretti, a v takih primerih pomaga le kirurški poseg.

Na levi je fotografija Stephena Dockerilla iz Wandswortha (London) po hujšanju. V letu dni mu je uspelo izgubiti 95 kg, česar je bil sicer vesel, a ni si predstavljal, kakšne posledice bo imela hitra izguba telesne teže. Ostalo je namreč veliko odvečne kože, ki visi z njegovega trupa vse do kolen in ga ovira že pri preprostih aktivnostih, kot je na primer hoja.

’’Počutim se kot ujetnik v svojem telesu. Vesel sem, da ne tehtam več 210 kg, a je zaradi odvečne kože moje življenje samotno. Že vsakodnevna opravila, kot je hoja, oblačenje in celo odhod na stranišče, so težka. Stoje ne morem niti urinirati’’ (Pearci, 2013).

 

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
Junij 2016, Dr. Iztok Ostan