Na svetu je bilo leta 2014 že 39,5 % pretežkih oseb – skoraj tri milijarde ljudi. Mnogi med njimi so tudi iz ekonomsko šibkejših slojev. V Sloveniji je pretežkih (indeks telesne mase 25 in več) že 60,6% prebivalcev. Za boljše zdravje in boljšo samopodobo si mnogi želijo shujšati, pri čemer pa nastopita dva glavna problema: ohlapna koža po hujšanju in ponovno pridobivanje telesne teže.

Hujšanje s prehranskimi dopolnili tipa OKAV knjižici Hujšanje s prehranskimi dopolnili tipa OKA (I.Ostan, B.Ambrozius, A.Ostan in M. Vidrih) prikazujemo učinkovite rešitve obeh težav. V njej je predstavljeno polnovredno postenje: to je postenje en ali dva dni tedensko ob uživanju izbranih prehranskih dopolnil in do 600 kcal dnevno, sicer pa jemo normalno. Na tak način se dr. Iztok Ostan in njegovi bližnji postijo že od leta 2001; od septembra 2016 pa poteka tudi organizirano preverjanje takega načina postenja.

Dr. Helena Jeriček Klanšček in Drago Klanšček vodita v Kriški vasi vsak mesec vikend tečaje polnovrednega postenja po sistemu dr. Ostana. Kdor želi, lahko da pred postenjem in po njem laboratorijsko preveriti svoje zdravstveno stanje. Institut.O podpira tako preverjanje in udeležencem, ki to storijo, podari v zahvalo za informacijo paket produktov (po eno plastenko MAP in MegaHydrate in 2 plastenki Vita Biose). Tega bodo deležni tudi udeleženci teh tečajev postenja v februarju in marcu 2017 (glej informacijo tukaj).

Doslej smo zbrali rezultate testiranj polnovrednega posta 12 udeležencev. V treh dneh in pol, kolikor traja post, so v povprečju shujšali za 1,7 kg (moški več, ženske nekoliko manj), 83,4% jih je post opravilo z lahkoto; v povprečju se jim je znižal (previsoki) krvni tlak, zmanjšala raven sladkorja in inzulina v krvi, delež dobrega holestrola (HDL) v celotnem se je izboljšal (povečal), tveganje rakavih obolenj se je znižalo (nižja raven IGF-1).

 

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! 
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM, 
Februar 2017, Dr. Iztok Ostan