sladkorPovišana raven sladkorja v krvi zelo poveča tveganje za nastanek demence. Kar 2/3 bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo je diabetikov. Tveganje sladkornih bolnikov za demenco je za 100 % večje kot pri osebah z normalno ravnjo sladkorja v krvi.

Če je pomemben vzrok slabšanja spomina preveč sladkorja v krvi, utegne pomagati že jemanje srednjeverižnih trigliceridov – čistega olja MCT. Če ga vsakodnevno dodamo prehrani dve do štiri žlice, je to ekvivalentno 3,5 do 7 poravnanim žlicam kokosovega masla (le-to vsebuje 60% MCT maščob). S tem dodajamo možganom, ki ne zmorejo več učinkovito uporabljati glukoze, alternativno »gorivo«. Izboljšanje spomina lahko nastopi že v nekaj urah ali nekaj dneh, ne da bi spreminjali prehrano. Dr. Mary Newport je na tak način trajno izboljšala stanje demence pri svojem soprogu.

Jemanje MCT olja lahko dopolnimo z uživanjem optimalne kombinacije esencialnih aminokislin OKA, bio probiotika EM in antioksidanta FHES. Z njimi telo okrepimo, poleg tega pa prispevajo k zmanjšanju ravni sladkorja v krvi.

Naj ponovno opišem, kako je to pomagalo ostareli dementni in depresivni bolnici s Primorske. Bila je že tako dementna, da ni znala več na stranišče. Hčerka ji je začela dajati olje MCT (količino je postopoma povečevala na 3 žlice na dan) in aminokisline OKA (5 tablet na dan). Tako nam je zapisala: »Rezultat je bil neverjeten: že po dveh ali treh dneh uživanja olja in OKA je mama prišla iz najhujše depresije«.

Po dveh tednih je začela mami dajati še FHES (4 kapsule na dan) in bio probiotik EM (0,6 dl na dan). »Približno en mesec po začetku jemanja se je stanje vidno izboljšalo«, je zapisala hčerka. »Mama je spet postala prisebna in se je tudi telesno toliko okrepila, da je lahko začela skrbeti zase. Samostojno je začela hoditi na stranišče in zavedala se je, kaj je počela v času krize. Čeprav ni taka kot pred krizo, je bil napredek od tistega stanja, ki je bilo res grozno, hiter in kar neverjeten«.

Od takrat sta minili skoraj dve leti. Nedavno se nam je gospa spet oglasila. Pravi, da se mamimo stanje demence spet poslabšuje. Ves ta čas so ji dajali omenjena dopolnila in dodali še koencim Q10. Dneve preživlja v glavnem sede ali leže na postelji, le občasno se sprehodi po sobi. Spomin popušča, na WC zmore težje …

Dopolnjevanje prehrane z omenjenimi dopolnili je torej lahko trajna rešitev, kot je bilo pri soprogu dr. Newportove, ali pa le korak k potrebni celoviti spremembi načina življenja in prehrane, ki jo je uspešno preizkusil dr. Bredesen z metodo ReCode. Poleg uživanja MCT olja, priporoča prehrano, pri kateri čim bolj omejimo uživanje sladkorjev in škrobnatih živil. Tudi sladkega sadja (z glikemičnim indeksom nad 35) naj bo čim manj. V prehrani naj bo vsaj 1,5 do 2,0 g dolgoverižnih omega 3 (EPA,DHA) na dan. Vsaj 12 ur na dan ne bi smeli jesti, kar velja tudi za 3 ure pred spanjem. Priporoča jemanje še mnogih drugih dopolnil.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
MAJ2022, Dr. Iztok Ostan