Z listnato zelenjavo pomlajeni možgani

zelenjavaZnano je priporočilo Svetovne zdravstvene organizacije, da je potrebno dnevno pojesti vsaj 400 gramov sadja in zelenjave, to je 5 porcij po 80 g. Kar 60 % tega (3 porcije na dan) bi morala biti zelenjava. Večinoma ne pojemo toliko sadja in zelenjave, zlasti pa ne toliko zelenjave. S staranjem se količina užitega sadja in zelenjave še zmanjša, saj vlakninasto hrano težje grizemo.

Decembra 2020 je bil v reviji Neurology objavljen članek dr. Marthe C. Morris in njenih sodelavcev z ameriške Univerze Rush o pomenu uživanje listnate zelenjave za ohranjanje zaznavnih sposobnosti starejših. V študiji, v kateri je sodelovalo 960 mentalno zdravih prostovoljcev in prostovoljk, starih v povprečju 81 let, so ugotovili, da uživanje listnate zelenjave ohranja zaznavne sposobnosti. Osebe, ki so dnevno užile vsaj 1 porcijo listnate zelenjave (solate, radiča, špinače, blitve, ohrovta …) so imele po 4,7 letih kar za 11 let »mlajše« možgane kot osebe, ki take hrane skorajda niso uživale (največ 0,1 porcije na dan).

Uživanje listnate zelenjave je torej pomembno tudi s tega vidika. To velja tudi za toplotno obdelano zelenjavo, seveda pa je v surovi ohranjenih več vitaminov. Ker prav surovo zelenjavo v starosti težje grizemo, si lahko pomagamo z grobo mletim, pretežno zelenjavnim mešančkom (smutijem). Naš recept za 3 dl takega napitka je: 80 do 120 g listnate zelenjave, pol banane in sok polovice limone na hitro zmiksamo v mešalniku in popijemo. Tak napitek ne zviša ravni sladkorja v krvi, ki je sicer najpogostejši povzročitelj Alzheimerjeve bolezni.

Naj poudarim, da je dejavnikov, ki vplivajo na nastajanje in zdravljenje demence, veliko. Kot smo že pisali, jih nevrolog dr. Bredesen, avtor knjige Adijo, Alzheimer, navaja kar 36. V teh novicah navajamo nekaj pomembnih ukrepov, ki jih, po naših izkušnjah, ni težko izvajati. Celovita metoda dr. Bredesena jih predvideva mnogo več.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
MAJ2022, Dr. Iztok Ostan

Kategorije: Članki.