sindromSjögrenov sindrom je sistemska avtoimunska bolezen, ki prizadene žleze z zunanjim izločanjem, najpogosteje tiste, ki ustvarjajo slino in solze. Zato se bolniki srečujejo s suhimi usti, ki jih spremlja suh kašelj ter s suhostjo v očeh, ki povzroča občutek peska v očeh …

Gospo Marijo, ki je sedaj v poznih sedemdesetih letih, poznam že zelo dolgo. Pred skoraj tridesetimi leti so ugotovili, da ima Sjögrenov sindrom. Takrat je po našem vzoru začela gojiti pšenično bilje in si iz njega iztiskati sok. Bilo ji je bolje. Ker je za pripravo soka potrebno precej dela in skrbi, ga je kasneje nadomestila s FHES, ki je antioksidantsko vsaj 10.000-krat močnejši od sicer zelo antioksidantskega soka pšeničnih bilk.

Dodala je tudi aminokisline OKA. Minevata že nekako dve desetletji, odkar ju redno uživa. Vzame vsaj dve tableti OKA in eno kasulo FHES na dan, a opaža, da se počuti najbolje, če je dnevni odmerek dvakrat večji. Potem ima več moči, splošno počutje je bistveno boljše in tudi pomanjkanje sline in solz se ublaži. Sjögrenovega sindroma, ki v uradni medicini velja za neozdrabvljivo bolezen, pa ji to ni pozdravilo. A nova odkritja vzbujajo upanje, da bi bilo tudi to bolezen možno temeljito zazdraviti.

Dr. David Perlmutter v svoji knjigi Zdravi možgani namreč razlaga, da je možno pozdraviti celo avtoimunske bolezni. Kot smo že pisali, nastajajo avtoimunske bolezni zaradi prepustnosti črevesja. Skozi reže v črevesju vdirajo v kri koščki neprebavljenih beljakovin. Imunski sistem jih zazanava kot tujke in si jih kot take zapomni. Potem pa najde v kakem našem organu podobne beljakovine in jih napade. Imunski sistem, ki bi nas moral braniti, torej začne uničevati naše organe. Če najde take beljakovine v žlezah z zunanjim izločanjem, nastane Sjögrenov sindrom, če v ovojnicah živcev, nastane multipla skleroza, če jih izsledi v črevesju, dobimo Crohnovo bolezen ali ulcerozni kolitis …

Bistveno pa je spoznanje, na katerega opozarja dr. Perlmutter, da je možno imunski sistem »resetirati«, ponastaviti, da začne spet delovati pravilno. To moč imajo dobre črevesne bakterije, ki so »poveljnik« imunskega sistema. Če uravnamo črevesno bioto, se zacelijo stene črevesja in odpravimo vir novih avtoimunskih obolenj in drugih kroničnih obolenj, ki tudi izvirajo iz črevesja. Poleg tega popravimo delovanje imunskega sistema in avtoimunska bolezen se umiri. Takih izkušenj zdravnikov je že precej in o njih smo že pisali.

Morda bi tudi gospe Mariji proti Sjögrenovemu sindromu pomagalo uživanje dovolj kakovostnega probiotika.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
MAREC2022, Dr. Iztok Ostan