multiplasklerozaSvojo izkušnjo nam je posredoval 26-letni moški z multiplo sklerozo. Bolezen se pri njem kaže med drugim s simptomi kot so nizka raven energije, slabost in tesnoba. Aktivirajo se le ob fizičnem naporu.

V svojo prehrano je vključil bio probiotik EM. Užival ga je pred obroki (po 0,3 dl skupaj s sveže iztisnjenim korenčkovim sokom). Tako je dopolnjeval prehrano nekaj mesecev. Znaki bolezni so se zmanjšali, še nadaljnje izboljšanje pa je zaznal, ko je v prehrano vključil tudi aminokisline OKA (od 5 do 6 tablet na dan), vnos probiotika pa intenziviral z rektalnim vnosom s pomočjo klistirja. Zgledoval se je po izkušnjah dr. Perlmutterja, ki je s podobno tehniko rektalnega vnosa zaznal pozitivne učinke pri pacientih z multiplo sklerozo. V izpraznjeno črevo je vnesel mešanico dveh decilitrov mlačne vode in enega decilitra bio probiotika EM. To je opravljal vsake 4 dni leže na levem boku in v takem položaju je vztrajal po 20 minut. Njegovo počutje se je izrazito izboljšalo že po 2 do 3 tednih. Takole je zapisal:

»Imam več energije, postal sem močnejši, tako da sem telovadbo in trening z utežmi lahko zelo povečal (…) Tudi slabosti po naporu ni več. (…) Zelo sem navdušen, vesel in hvaležen in se veselim rezultatov v prihodnje«.

Če peroralni in rektalni vnos dobrih bakterij s klistirjem ne zadoščata, dr. Perlmutter priporoča t. im. »fekalno mikrobiotsko transplantacijo« (FMT). Pri njej v specializiranih klinikah prenesejo vzorce črevesne mikrobiote iz človeka z zdravo črevesno bioto v človeka s porušeno. Dr. Perlmutter pošilja paciente, ki to potrebujejo, iz ZDA v Veliko Britanijo, kjer je ta praksa bolj razširjena. V Srednji Evropi pa take posege opravlja klinika IPPM na Slovaškem.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
MAREC2022, Dr. Iztok Ostan