Seveda je pomembno, da zlasti v starosti poskrbimo za telesno gibanje in zdravo prehrano, kakršna je na primer mediteranska z obilo vlaknin in zdravimi maščobami, kot jih vsebuje oljčno olje. A narava skrbi predvsem za reprodukcijo, zato nam po 45. letu hitro upadajo presnovne sposobnosti. Tako nam zlasti v starosti koristi, če prehrano izboljšamo z izvlečki, ki so hitro presnovljivi in prehransko bogati. Tako sem pred desetletjema oblikoval sistem prehranske prve pomoči, ki temelji na optimizaciji telesnih makrostruktur: beljakovin (s pomočjo aminokislin OKA), antioksidantske vode (s FHES) in črevesne biote (z bio probiotikom EM). Izkazalo se je, da pomagajo tudi pri premagovanju bolezni.

Naj izpostavim primer naše znanke, gospe Milene. Kljub skrbi za zdravo življenje in prehrano, je pri 68 letih njeno zdravje začelo pešati. Pojavljale so se bolečine po vsem telesu, mučile so jo osteoporoza in prebavne motnje, zaradi ponavljajočih se viroz je pogosto jemala antibiotike, ki pa niso dosti zalegli. Ustna votlina je bila nazadnje tako vneta, da je komaj odpirala usta.

Po enem tednu uživanja ustreznega odmerka aminokislin tipa OKA so bolečine povsem popustile. Po dveh tednih je dodala v prehrano bio probiotik EM in kmalu so bile odpravljene črevesne motnje. Po dobrem mesecu je dodala še antioksidant FHES. Tudi po letu dni se viroze niso ponovile, počutje pa je bilo zelo dobro. Meritve so pokazale izboljšanje kostne mase.

Od takrat je minilo desetletje. Z veseljem jo kdaj pa kdaj srečam, saj je živa in zadovoljna. Na pragu osemdesetih let uspeva skrbeti zase, pa tudi za svoje bližnje. Občasno še jemlje te produkte.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
OKTOBER2023, Dr. Iztok Ostan