Zdravnik, dr. Ron Meyers je prvi sistematično preizkušal učinke FHES v klinični praksi in je objavil svoje ugotovitve že leta 1998 v knjižici z naslovom FHES (slovenski prevod 2005, Ljubljana: Miró Gomsi samozaložba). Tu so njegova priporočila o doziranju FHES pri virozah in prehladih, ki smo jih objavili tudi na spletni strani www.iztokostan.com. Naj citiram:

»Izpostavljenost virusom in bakterijam

Priporočam, da takrat, ko vemo, da smo bili izpostavljeni povzročiteljem gripe ali prehlada, tri ali štiri dni jemljemo po dve do tri kapsule trikrat na dan. Če se simptomi kljub temu razvijejo, upoštevajmo navodila iz naslednjega odstavka. Če ste bili izpostavljeni povzročitelju nevarne bolezni (na primer hepatitisa), nemudoma poiščite zdravniško pomoč.

Bakterijske in virusne infekcije

Vsake štiri ure vzemimo po dve ali tri kapsule. Moji pacienti in jaz smo ugotovili, da na ta način lahko zelo ublažimo simptome, ki jih povzročajo strupi škodljivih mikroorganizmov, včasih že v dvajsetih minutah po zaužitju kapsul. Vedeti moramo, da kapsule ne ubijejo bakterije ali virusa, ampak le upočasnijo bujno množenje njihovih strupov, tako da se jim imunski sistem lahko uspešneje zoperstavi. Škodljivi mikroorganizmi torej ostanejo v našem telesu. Kasneje lahko ponovno pridejo na površje in spet poskušajo napasti telo. Zato vam svetujem, da jemljete FHES še nekaj dni po tem, ko simptomi izginejo. Pacienti s simptomi akutne infekcije običajno začutijo olajšanje že po 24 do 48 urah, če pa FHES zaužijemo ob prvem znaku prehlada ali zastrupitve s hrano, sledi olajšanje že prej kot v dveh urah.

Otroci v starosti od pet do dvanajst let

Preventivni in vzdrževalni odmerek za otroke je polovica kapsule FHES na dan. Otroke lahko pripravite do tega, da jo zaužijejo, če jo stresete v jogurt ali jabolčni sok. Simptome akutnega prehlada in gripe preženemo s polovico do ene kapsule vsake štiri ure (razen med spanjem). FHES naj jemljejo še nekaj dni po ponehanju simptomov.

Otroci, mlajši od pet let

Predlagam, da dajemo otrokom, ki še niso dopolnili pet let, ob simptomih prehlada ali gripe četrtinko ali polovico kapsule vsake štiri ure (razen med spanjem). FHES vmešamo v jogurt, jabolčni sok ali kak drug nesladkan sok. (Mešanica se bo zaradi sproščanja vodika najprej morda malce zapenila). Otrok naj jo spije takoj. Nadaljujte tako še nekaj dni po prenehanju simptomov. Kot vzdrževalno dozo priporočam polovico kapsule na dan«.

Izkušnje Štajerca pri preprečevanju viroz in prehladov

Star sem 32 let, doma s Štajerske. FHES uporabljam za preprečevanje nastanka prehlada. Prvič sem ga preizkusil, ko je bila moja odpornost slaba: bil sem slaboten, loteval se me je prehlad. Občutil sem mrzlico oziroma predvročinske motnje v telesu.

Začel sem jemati po 1-2 kapsuli zjutraj in eno čez dan. Tako doziram FHES vsakič, ko se nakazujeta prehlad ali viroza. Ob takem režimu je potrebno 3-5 dni, da popolnoma izginejo znaki slabotnosti in se telo postavi v stare tire. Zadevo ponovim vedno, ko se mi pojavi poslabšanje.

Stanje se izboljša skoraj že po prvem dnevu. Pravi prehlad se pravzaprav sploh ne razvije.

Če ukrepam pravočasno, se simptomi prehlada odpravijo razmeroma hitro. Enkrat pa se je zgodilo, da sem začel jemati kapsule pozneje in prehlad se je „normalno” razvil.

Vir: www.iztokostan.com

Zdrava prehrana

 

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! Novice za uporabnike FHES, MAP in probiotikov EM, december 2014, Dr. Iztok Ostan