Mononukleoza je virusno obolenje, ki se večinoma prenaša s slino. Napade dihalne organe, lahko se pojavijo izpuščaji, virusi se naselijo v monocitih – celicah imunskega sistema. Otroci jo zlahka prebolijo, pri odraslih pa je prebolevanje težavnejše, bolezen pa lahko pusti trajne posledice. Tu je pričevanje gospe s Primorske v zvezi s to boleznijo:

»Moj šestnajstletni sin je 21. decembra lani (2017) nenadoma dobil vročino. Zaradi božičnih in novoletnih dopustov njegove zdravnice ni bilo in ker se je zelo slabo počutil, smo ga peljali na urgenco. V naslednjih treh tednih smo bili na urgenci še trikrat; prvič je dobil pršilo za nos, potem pa dvakrat antibiotike. Izboljšanja ni bilo, kvečjemu nasprotno. Bil je slaboten, vsak dan je spal od 15 do 20 ur in v obraz je bil otekel. Po treh tednih so se pojavili še izpuščaji. Posumili so na ošpice, ki so se ravno takrat pojavile, in ga izolirali. Izkušena zdravnica pa je takoj ugotovila, da gre v resnici za mononukleozo. Izvidi so to potrdili. Bili so porazni; šlo je za zelo hudo obliko te bolezni.

Na povabilo kolegice sem se udeležila predavanja, ki ga je imel ravno tistega dne dr. Ostan v njeni biotrgovini in po predavanju sem se odločila, da svojemu sinu nabavim prehranska dopolnila, ki jih priporoča.

10. januarja je vzel prvo kapsulo FHES, 8 tablet OKA in 8 žlic sirupa rdeče pese. Že naslednjega dne so izpuščaji skoraj povsem izzveneli. 23. januarja so bili izvidi že veliko boljši in 13. februarja že skoraj normalni. Ves ta čas je jemal prav tako dnevno količino FHES, OKA in sirupa rdeče pese kot prvi dan, občasno je spil tudi multivitaminski sok. Njegovi prehrani sem posvečala posebno pozornost: skrbela sem, da je jedel lahko in zdravo hrano – sadje in zelenjavo, ničesar konzerviranega, gaziranega, mastnega, nič mleka in le pusto meso.

Smučar

Slika je simbolična

Čeprav je ultrazvočni pregled jeter in vranice pokazal, da stanje še ni normalizirano in bi moral še počivati, smo med zimskimi počitnicami vendarle šli na dolgo pričakovano smučanje. Med smučanjem je jemal po eno kapsulo FHES več (torej dve na dan), OKA in sirup rdeče pese pa še vedno v enaki količini kot dotlej. Smučal je brez težav in dobro se je počutil. Res neverjetno, če pomislimo, koliko časa morajo počivati športniki, ko prebolijo mononukleozo!

Marca, ko so se vsi izvidi normalizirali, smo zmanjšali dnevno količino OKA na 4 tablete, količine FHES pa nismo spreminjali. FHES je jemal še do aprila, OKA pa do začetka junija«.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! 
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM, 
Junij-Julij 2018, Dr. Iztok Ostan