Pri metodi FMT (Fecal Microbiota Transplantation) gre za presaditev črevesne mikrobiote, pri kateri v specializiranih institucijah presadijo črevesne bakterije zdravega človeka v črevesje bolnega. Tako zdravijo različne kronične bolezni. Kot ugotavlja nevrolog dr. David Perlmutter (2017), je namreč pomemben vzrok nevrodegenerativnih obolenj prepustnost črevesn stene. Ta nastane zaradi neuravnotežene črevesne biote. Ena zahtevnejših metod uravnoteženja črevesne biote je FMT, ki jo uporabljajo tudi za zdravljenje Alzheimerjeve bolezni.

Raziskovalna skupina dr. Sondosa T. Nassarja (2022) je povzela izsledke 13 študij, pri katerih so s FTM poskušali pozdraviti Alzheimerjevo bolezen pri živalih in ljudeh. V dveh raziskavah so se po presaditvi črevesne mikrobiote pri miših izboljšali pomnjenje, orientacija in drugi kazalci. Tudi rezultati FTM pri ljudeh so spodbudni, čeprav učinki niso enako izraziti pri vseh. Med znanstvenimi opisi posameznih primerov izstopa izkušnja 82-letnega moškega, ki je na 30- stopenjski lestvici pomnjenja (test MMSE) pred posegom dosegel 20 točk (24 in manj pomeni demenco). Zdravo črevesno mikrobioto je darovala njegova soproga. Dva meseca po FTM je na testu dosegel 26, štiri mesece po presaditvi pa kar 29 točk.

Od klinik, ki izvajajo FMT, sta Sloveniji razmeroma blizu kliniki na Reki (Hrvaška) in v Bratislavi; slednja ima s tem več izkušenj.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
APRIL2023, Dr. Iztok Ostan