Dandanes obstaja na trgu veliko antioksidantskih prehranskih dodatkov in razne vrste živih vod. Vsak proizvajalec hvali svoje,  potrošnik pa velikokrat ne ve, po katerem naj poseže. Strokovnjaki z univerze v Minnesoti in univerze za zdravstvene vede v Bloomingu so preverjali učinkovitost raznih antioksidantov. Nekateri od njih so preverjeno dobri nevtralizatorji posebnih vrst radikalov. V teh poskusih pa so želeli preveriti splošno antioksidantsko obrambno sposobnost prehranskih dodatkov. Celicam so v laboratoriju  najprej dodali kisikove proste radikale različnih vrst (hidroksile in superokside).  Količina teh strupov je bila tako močna, da je pomorila skoraj vse celice; le 0,6% je ostalo živih.

Potem so poizkus ponovili, a so celicam poleg enake količine prostih radikalov dodali tudi antioksidante, ki naj bi nevtralizirali strupe in s tem zmanjšali njihovo škodo na celicah.  Čim več celic je ostalo živih, tem bolj učinkovit je uporabljeni antioksidant.

Med njimi je FHES zagotovil daleč najboljšo zaščito pred prostimi radikali, saj je z njegovo pomočjo kar 91,6% celic preživelo njihovo sicer smrtonosno delovanje.

Med testiranimi antioksidanti sta bila tudi vitamin C in koencim CoQ10,  ki sta razširjena tudi pri nas. Z odmerkom vitamina C, kakršnega priporoča proizvajalec, je preživelo 71,0% celic, s  priporočenim odmerkom koencima CoQ10  pa jih je preživelo le 25,1%. To še ne pomeni, da ta antioksidanta nista dobra. Oba sta preverjeno koristna in opravljata specifične naloge, za katere sta specializirana. Toda kot splošni antioksidant ju FHES precej prekaša. FHES tudi ni nadomestilo za druge antioksidante, povečuje pa njihovo učinkovitost.

Zadostna količina FHES ščiti pred prostimi radikali

Zdi se, da zadostna količina FHES ščiti pred prostimi radikali

Raziskovalci so usmerili pozornost zlasti na FHES. Poskušali so ugotoviti, kolikšna je njegova učinkovitost pri različnih koncentracijah. Kot rečeno, je pri koncentraciji, ki jo priporoča proizvajalec (500 μg/mL, oz. za odraslo osebo 4 kapsule FHES dnevno), preživelo »napad« prostih radikalov kar 91,6% celic.  Ko so povečali koncentracijo na raven, ki bi pri odraslem človeku ustrezala 5,2 kapsulam FHES dnevno, je preživelo kar 99,9 % celic. Zdi se, da je tolikšen odmerek idealen za zaščito zdravih pred delovanjem prostih radikalov.

“FHES tudi ni nadomestilo za druge antioksidante, povečuje pa njihovo učinkovitost.”

Najbolj presenetljiv izsledek dr. Stephansona in njegovih sodelavcev pa je, da s FHES oživljena voda, v kateri so v laboratoriju gojili celice, podaljša njihovo življenjsko dobo. Dr. Patrick Flanagan je septembra 2002 na predavanju na Dunaju povedal, da se s FHES življenjska doba celic podaljša do dvakratno. Podobno kažejo tudi druge objavljene študije ekipe dr. Stephansona na celicah v laboratoriju.


CENEJŠI MEGAHYDRATE V PRAHU  

Da bi uporabnikom, ki to potrebujejo, omogočili uživanje večjih količin mineralnega praška MegaHydrate, je Institut.O uvozil ta produkt tudi v  prahu. S poravnano žličko, ki je priložena plastenki  takega MegaHydrata, zajamemo 0,3 g praška, ki je enakovredna eni kapsuli MegaHydrata. Željeno število  žličk stresemo v vodo in popijemo. Prašek lahko  tudi zamešamo v hrano ali pijačo. Izogibamo se kislim pijačam, saj se prašek v njih peni, kar pomeni, da veliko vodika uhaja.

Po informaciji, ki nam jo posredoval proizvajalec, je količina MegaHydrata v prahu v eni plastenki  enakovredna približno 2,7 plastenkam praška v kapsulah.

Cena plastenke MegaHydrate v prahu je 89,90 Eur.


Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! 
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM, 
Maj 2017, Dr. Iztok Ostan