sladkoKoži daje prožnost kolagen – množica elastičnih beljakovinskih molekul. Pri sončenju kolagen oksidira, se torej pokvari in koža sčasoma izgubi prožnost. Postara se, postaja nagubana. A tudi preveč užitega sladkorja uničuje kolagen v koži, kosteh … Glukoza se namreč zlahka spaja z beljakovinami. Nastajajo oksidirane (glicirane) beljakovine. Dr. David Gunn (Unilever) je vodil preizkus, ki se ga je udeležilo 600 prostovoljcev. Oceniti so morali starost žensk, katerih fotografije obrazov (las ni bilo videti) so jim predstavili. Izkazalo se je, da so ženske, ki so imele v krvi višje ravni sladkorja, ocenili za starejše kot so dejansko bile, ženske z nizkimi vrednostmi sladkorja v krvi pa so bile videti mlajše od dejanske starosti.

Za ohranjanje prožnosti kože je torej modro, da omejujemo uživanje sladkorja, slaščic, sladkega sadja, sladkanih pijač ter škrobnatih živil. To je znano. Manj pa je znano, da tudi uživanje probiotikov znižuje raven sladkorja v krvi. Koristne bakterije namreč upočasnijo prehod sladkorjev iz črevesja v kri. Po naših izkušnjah od 0,3 do 0,5 dl bio probiotičnega napitka EM, užitega takoj po obroku škrobnatega ali sladkega živila, zniža raven sladkorja v krvi. To s pridom uporabljajo nekateri diabetiki, ki jih osebno poznamo.

Koristi tudi uživanje FHES. Ta pospeši pretvarjanje krvnega sladkorja v celicam koristno energijo (ATP). Več naših znancev-diabetikov si je z rednim uživanjem FHES znižalo dolgoročno raven sladkorja (merjeno z A1C) na ravni, varnejše za zdravje.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
JUNIJ2022, Dr. Iztok Ostan