Pomarančni sok ali Coca-Cola

Pomarančni Sok : Kokakola

Raziskave kažejo, da pridobimo s kozarcem sveže iztisnjenega pomarančnega soka toliko sladkorja kot s kozarcem kokakole. Seveda pa se napitka razlikujeta po mnogih drugih lastnostih. Toda dejstvo, da je pomarančni sok naravna pijača, ne spremeni dejstva o količini sladkorja. »Sladkor je sladkor,« ugotavlja Dr. Robert H. Lustig v svoji knjigi Mastna laž. Preveč zaužitega sladkorja povzroča zamaščenost jeter, njihovo brazgotinjenje in tudi njihovo degeneracijo (cirozo).

Novica me je šokirala. Od leta 1995, ko sem prebral knjigo N. Walkerja Sveži zelenjavni in sadni sokovi, so bili sveži sokovi stalnica našega jedilnika. Največkrat sem posegal prav po pomarančnem soku, saj je okusen in ga je lahko pripraviti, pa še mnogi bifeji ga ponujajo. Spraševal sem se, kako je možno, da z njim nisem poslabšal svojega zdravja.

Mislim, da se moram zahvaliti uživanju z mineralnim prahom FHES oživljene vode. Dokazano varuje jetra. Na miših, ki so jim v preizkusu tako poškodovali jetra, kot da bi imele cirozo, so z dodajanjem FHES dokazali, da ta prašek varuje jetra, obenem pa nima nobenih škodljivih učinkov (Hsu et al, 2010). FHES sem začel uživati leta 1998. Do takrat sem že skoraj tri leta redno užival sveže sladke sokove, a so jetra ostajala bolna. Ko pa sem v prehrano uvedel še FHES, se je stanje jeter postopno izboljševalo in oktobra 2010 so bila končno spet zdrava. Tako je vse do danes. FHES še vedno redno uživam, uživanje sadnih sokov pa sem v zadnjem letu zelo zmanjšal in tudi pretežno sadne smutije sem zamenjal s pretežno zelenjavnimi grobimi smutiji. Več o njih si lahko preberete v prispevku o Sadno-Zelenjavnih Smutijih.

Iztok Ostan

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! Novice za uporabnike FHES, MAP in probiotikov EM, januar-februar 2015, Dr. Iztok Ostan