Švicarski zdravnik dr. Bircher Benner (1867-1939) je “odkril” krepilno moč surovega sadja, ko je še mlad zbolel za zlatenico. Več dni ni mogel ničesar užiti. Potem pa mu je žena ob pripravljanju večerje ponudila košček olupljenega jabolka, ki ga pojedel z užitkom in po njem ni imel težav. Nadaljeval je s sadno dieto in povsem okreval.

dr.Max Bircher Benner

dr.Max Bircher – Benner

Kmalu potem je zdravil bolnico, ki ni mogla ničesar prebaviti in je vidno hirala. Kolega, poznavalec zgodovine medicine, mu je omenil, da je Pitagora opisal primer zdravljenja takih težav s pomočjo zmečkanega sadja, medu in surovega kozjega mleka že 500 let pred našim štetjem.

Kljub svoji izkušnji ozdravitve s sadjem je bil dr. Bircher Benner skeptičen, saj je bilo tako zdravljenje v nasprotju z vladajočo zdravstveno doktrino, a ker ni bilo drugih pomoči, je le poizkusil. Pacientka je ozdravela. To ga je spodbudilo, da je začel proučevati učinke “žive hrane”, kot je imenoval toplotno neobdelana živila.

Leta 1897 je v Zürichu ustanovil svojo kliniko, ki je bila zelo priznana. Dr. Bircher Benner je zagovarjal holistični pristop do zdravja, čigar temelji so bili pretežno živa hrana, telesno gibanje in duševno zadovoljstvo. Še danes je v svetu razširjena njegova jed “müesli”.

dr.Max Gerson

dr.Max Gerson

Nemški zdravnik, dr. Max Gerson (1881-1959), je v mladosti trpel zaradi hudih migren, ki so ga včasih prisilile v večdnevno ležanje v zatemnjeni sobi. Medicina mu ni znala pomagati, pa je začel eksperimentirati s hrano.

Najprej je poskusil z mlekom, a je bilo še slabše. Potem je preizkušal surovo sadje, zelenjavo in jedrca. Migrena je izginila. Tudi v svoji zdravniški praksi se je kmalu soočil s problemi migrene.

Mladenič, ki se je po njegovem nasvetu rešil glavobolov s surovo hrano, je hkrati premagal tudi težko kožno tuberkulozo (lupus), ki je veljala za neozdravljivo.

Dr. Gerson je s svojo »migrensko« dieto pozdravil tudi druge »lupusne bolnike«.V univerzitetni bolnišnici v Münchenu je vodil poseben program za zdravljenje te bolezni. Leta 1928 je na tak način pozdravil pljučno tuberkulozo soproge Nobelovega nagrajenca dr. Alberta Schweizerja. Šele takrat je doumel, da njegov sistem ni le »migrenska« dieta, pač pa, da je surova prehrana osnova zdravja nasploh. Z njo je pomagal tudi dr. Schweizerju do ozdravitve njegovega diabetesa tipa II. Doživel je uspehe tudi pri zdravljenju bolezni srca in ožilja, psihičnih boleznih, sladkorni bolezni in zlasti raku.

Leta 1938 je uspešno nadaljeval svojo kariero v ZDA, kjer je svojo metodo zdravljenja raka opisal v leta 1958 izdani knjigi »A Cancer Therapy: Rusults of Fifty Cases«. Poleg surovega sadja in zelenjave so bila v Gersonovi dieti za rakave bolnike tudi živila živalskega izvora, v majhnih količinah celo surovo meso (sok iz telečjih jeter). V ZDA še deluje inštitut z njegovim imenom; njegova metoda zdravljenja raka pa je kljub kritikam nekaterih zdravnikov še zelo uporabljena v praksi.

Daja Kiari: izkušnje s presno vegansko prehrano

Daja Kiari

Daja Kiari

Sredi devetdesetih let preteklega stoletja je bilo v Sloveniji ustanovljeno prvo društvo prehranjevalcev z izključno surovo prehrano. Eden od pobudnikov za njegovo ustanovitev je bila gospa Daja Kiari, univ. dipl.psihologinja. Tudi sama se je dolgo – skoraj deset let- prehranjevala izključno s surovimi živili rastlinskega izvora.

Kot urednica revije Aura, ki je v zadnjih dvajsetih letih objavljala številne prispevke o presni prehrani, je seznanjena tudi z izkušnjami mnogih drugih slovenskih presnojedcev. V četrtek, 10. aprila 2014 bo posebna gostja seminarja v Ljubljani (Klub Maxi). Na osnovi svojih izkušenj in izkušenj drugih presnojedcev nam bo predstavila prednosti in pomanjkljivosti prehranjevanja z izključno surovimi rastlinskimi živili.

Prisrčno vabljeni!

Več o seminarjih si preberite tukaj https://www.ziva-voda.com/blog/predavanja_in_seminarji_dr_iztoka_ostana/

 

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! Novice za uporabnike FHES in MAP, April  2014, Dr. Iztok Ostan