Kot smo poročali v začetku leta, v Sloveniji poteka testiranje novega probiotika EM Erika Nielsena, ki vsebuje 8 vrst dobrih mikrobov namesto dosedanjih 7. Testiranje se nam je zdelo potrebno, saj je proizvajalec zamenjal 3 vrste dobrih bakterij s 4 novimi vrstami.

V Sloveniji smo 300 uporabnikom, ki so bili zadovoljni z dosedanjim probiotičnim napitkom EM, posredovali po eno pollitrsko plastenko novega probiotika, jih prosili, da ga preizkusijo in jih naknadno povprašali za mnenje. Do sedaj smo obdelali odgovore 103 testirancev, med njimi je bilo 87 takih, ki so dnevno uživali enako količino novega probiotika, kot so bili vajeni uživati dosedanjega. Le te smo upoštevali v spodnji analizi. Navajava le nekatere:

a) Splošna ocena učinkovanja

Kar 94,2% preizkuševalcev je izjavilo, da novi probiotik EM učinkuje vsaj tako dobro kot dosedanji (74,7% odgovorov »enako kot dosedanji«, 19,5% »bolje kot dosedanji«), le 4,6% jih meni, da učinkuje slabše. Ta redka poslabšanja počutja se kažejo kot zaprtje, brbotanje v črevesju oziroma sproščanje več vetrov. Domnevamo, da gre za začetno prilagajanje novim vrstam bakterij, ki se v črevesju »borijo« z mikrobi »staroselci« za življenjski prostor. Pri nekaterih te začetne težave minejo že po nekaj dneh uživanja novega probiotika EM, pri drugih pa trajajo malo dlje.

b) Odpravljanje neprijetnega vonja blata

Pomemben kazalec učinkovitosti je tudi učinek na vonj blata. 92,5% anketirancev je izjavilo, da novi probiotik EM odpravlja neprijeten vonj blata vsaj tako učinkovito kot dosedanji (82,5 % odgovorov »enako učinkovito kot dosedanji«, 10,0 % »bolj učinkovito kot dosedanji«). Le 3,8% jih je izjavilo, da je v tem pogledu novi probiotik EM manj učinkovit kot dosedanji.

c) Okus

Tudi okus živila je za potrošnike pomemben. Kar 96,4 % anktirancev meni, da je okus novega probiotika vsaj tako dober kot okus dosedanjega (74,7 % meni, da je okus približno enak, kar 21,7 % pa jih meni, da je celo boljši). Le 3,6 % preizkuševalcev meni, da je okus slabši.

Rezultati so nad najinimi pričakovanji.

Božena Ambrozius in dr. Iztok Ostan

Nova Vita Biosa 3 litre

Nova Vita Biosa 3 litre

Na voljo nova Vita Biosa – trilitrsko pakiranje

Več ljudi nas je vprašalo, kdaj bo na voljo nova Vita Biosa. Sodelovali so v njenem testiranju in mnogi so ocenili, da je še boljša kot dosedanja. Ima namreč več vrst mikroorganizmov (8) kot dosedanja (7), sicer pa je enaka dosedanji (ekološko pridelana, vsebuje izvlečke 19 vrst zdravilnih zelišč … ).

Cena je enaka. Trenutno je v Sloveniji v prodaji le v 3-litrskem pakiranju, na jesen pa bodo na voljo tudi pollitrske plastenke tega napitka.

 

 

 

 

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
Julij 2016, Dr. Iztok Ostan