rakEden od kazalcev tveganja raka je IGF-1. V raziskavi v ZDA med ljudmi, ki se hranijo z mešano prehrano, starimi od 50 do 60 let, je bila povprečna vrednost IGF-1 za 8% nad zgornjo referenčno vrednostjo, IGF-1 veganov iste starostne skupine pa je bil za 25% nižji od zgornje referenčne vrednosti, kar je z vidika raka varneje.

Tudi ketogena dieta (prehrana z veliko maščobami in zelo malo ogljikovih hidratov) precej zniža raven IGF-1. A tako veganstvo kot ketogena dieta ne varujeta povsem pred rakom.

Mnogo varnejši smo pred rakavimi obolenji če se raven IGF-1 v krvi spusti za 35 % do 50 % pod zgornjo referenčno mejo. To lahko dosežemo celo pri običajni prehrani, če se za dan ali dva vsak teden postimo. Onkolog dr. T. Howell in nutricionistka M. Harvie sta opravila poskus na skupini prostovoljk: po dva zaporedna dneva v tednu so uživale le po 650 kcal na dan, druge dni so jedle kot običajno.

Tveganje za nastanek raka se je v nekaj tednih zmanjšalo za 40% Dr. M. Mosley je opravil podoben 6 tedenski poskus, v katerem se je dva ne zaporedna dneva na teden postil (takrat je užil po 600 kcal hrane). Njegov IGF-1 se je v tem času spustil na idealno raven 35% do 50 % pod zgornjo referenčno mejo.

Po naših opažanjih pa se pri taki obliki posta lahko pojavi beljakovinska podhranjenost (siv ten …). Zato smo z 12 prostovoljci preverili 3,5 dneva trajajoči polnovredni post, ki prav tako dovoljuje od 500 do 600 kcal na dan, vključuje pa tudi uživanje po vsaj 15 tablet OKA, bio probiotik EM in FHES. Preizkus je bil uspešen, saj se je kljub popolni beljakovinski prehranjenosti IGF-1 znižal za 7 indeksnih točk.

Če nam je pretežko postiti se, poskusimo vsaj užiti hrano v največ 8 urah na dan, 16 ur pa nič jesti. Tudi to znižuje IGF-1.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
JULIJ2022, Dr. Iztok Ostan