prehranska_pomoc_izgorelostPremagovanje izgorelosti zahteva poleg terapije na ravni fiziologije, tudi psiho-socialno terapijo. Tu se bom omejil predvsem na njene fiziološke osnove. Ko se z občutkom kronične utrujenosti pojavi prva stopnja izgorelosti, je skrajni čas, da si oddahnemo od stresa. A to ni dovolj za regeneracijo izčrpanih organov. Potrebna so kakovostna hraniva. Koristno je, če zdravo prehrano dopolnjujemo s prehransko bogatimi živili, ki so zelo lahko presnovljiva. Vsebuje jih trimesečni program prehranske prve pomoči, ki ga predstavljam v nadaljevanju.

Prva faza (2-3 tedne):

Dnevno uživamo 5 do 8 tablet aminokislin OKA (razdeljeno v dva obroka). S tem optimiziramo beljakovinsko prehrano. Naj ilustriram z izkušnjo: Na pragu šestdesetih je bil gospod J. še zelo aktiven in pod stalnim stresom v svojem uspešnem podjetju. Nekega jutra pa nenadoma ni mogel več hoditi. Sin ga je odnesel v avto in ga odpeljal v Klinični center. Ugotovili so, da si je z izgorelostjo nakopal tudi vnetje centralnega živčevja. Terapija z vitamini B-kompleksa in zdravili ni bila uspešna. Uporabljati je moral opornice, prsti na nogah in rokah so bili omrtvičeni. Užival je beljakovinsko dovolj bogato zdravo hrano, a bistvenega napredka ni bilo. Po slabem letu takega stanja je začel dopolnjevati prehrano s po 8 tabletami OKA na dan. Stanje se je iz tedna v teden izboljševalo in po pol leta je lahko že prehodil pol kilometra brez opornic. V bolnišnici je pacientu, ki je imel enako diagnozo kot on, povedal, kako si je sam pomagal in tudi ta je nato na enak način okreval.

Običajne beljakovine so težko prebavljive, saj potrebujemo 3 do 7 ur, da jih razgradimo na aminokisline. Še večji problem pa je nizek izkoristek aminokislin na celični ravni, saj se jih najmanj 52 % predela v dušične odpadke, ki zelo obremenjujejo jetra in ledvice. Edino živilo, ki rešuje oba problema, so aminokisline tipa OKA. V kri preidejo že v 23 minutah po užitju, na celični ravni pa se praktično v celoti (99 %) izkoristijo in ne ustvarjajo obremenjujočih odpadkov. Hitro se regenerirajo jetra in ledvice, v prebavilih se ustvarja več encimov (ti so beljakovine), olajša pa se tudi nastajanje hormonov (tudi ti so beljakovine), kar je, kot se zdi, bistveno za premagovanje izgorelosti.

Druga faza (2 tedna):

V prehrano dodamo (poleg OKA) še bio probiotični napitek EM. Večkrat dnevno uživamo čistega, razredčenega z vodo ali sokom, v odmerku, ki zagotavlja, da v nekaj dneh blato izgubi neprijetni vonj. Namen te faze je uravnoteženje črevesne biote. Naj z izkušnjo ilustriram, kako to lahko pomaga pri izgorelosti.

Pri 59 letih je gospa, ki nam je posredovala svojo izkušnjo, doživela izgorelost. Začela je uživati po 3 do 4 požirke bio probiotika EM na dan. Uživala jih je zjutraj. Takole nam je pisala: »Približno po enem tednu rednega jemanja probiotika se mi je tudi prebava začela urejati do točke, ki si je prej nisem predstavljala: trebuh, ki je bil kronično napihnjen, je začel plahneti, vetrov je bilo vse manj, blato pa je povsem izgubilo neprijetni vonj in postalo je manj lepljivo. Tudi moje duševno počutje se je bistveno izboljšalo v tednih, ki so sledili. Depresivno in anksiozno stanje, ki me je mučilo že nekaj mesecev in sem ga pripisovala izgorelosti, je začelo presenetljivo hitro izzvenevati«.

Neravnovesje v črevesju zelo vpliva na možgane. Strupi, ki jih ustvarjajo patogeni mikrobi, povzročajo motnje v duševnem delovanju. Dobre črevesne bakterije ustvarjajo toliko hormonov kot vse žleze v možganih. Zdi se, da delovanje dobrih črevesnih bakterij izboljšuje tudi delovanje endokrinega sistema, ki je pri izgorelosti porušen.

Tretja faza (praviloma dva meseca):

V prehrano dodamo (poleg OKA in probiotika EM) še FHES in sicer 2-4 kapsule na dan. Dodamo tudi modrozelene alge (spirulino, AFA, klorelo) v odmerku, ki ga priporoča proizvajalec. S tem dodamo organizmu še odličen vir rudnin, vitaminov in esencialnih maščobnih kislin, ki jih potrebujejo tudi celice endokrinega sistema. Naj z izkušnjo ponazorim, kako uživanje antioksidanta FHES lahko pomaga pri premagovanju depresije, ki je pogost spremljevalec izgorelosti:

Pred skoraj dvajsetimi leti mi je telefonirala hvaležna uporabnica FHES. Povedala je, da je njena hčerka prišla iz psihiatrične bolnišnice in je depresivna le še poždevala doma. Spodbudila jo je, naj preizkusi FHES, saj je sama ob njegovem uživanju čutila več energije in elana. Pa ga je hčerka le začela jemati. Že drugi dan se je pridružila materi pri delu na vrtu.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
OKTOBER2021, Dr. Iztok Ostan