Seveda ne znam zdraviti Parkinsonove bolezni. Postopek, ki ga predstavljam, je namenjen predvsem krepitvi bolnika. Pripravil sem ga za potrebe zelo izčrpanih oseb z demenco in se je izkazal kot uspešen. Predstavljena krepilna sredstva utegnejo koristiti tudi pri izčrpanosti od Parkinsonove bolezni. V strokovni literaturi sem preveril: koristijo tudi pri Parkinsonovi
bolezni. Prispevek je zgolj informativnega značaja, saj je za svetovanje pri prehrani bolnika pristojen le zdravnik.

Trimesečni krepilni postopek je sestavljen iz štirih faz. Osnovno vodilo pri vsaki od njih je, da se počutje ne poslabša, kar je znak, da odmerek živila/dopolnila ni prevelik.

Prva faza (od 3 dni do enega tedna)
Prehrane ne spreminjamo, pač pa ji vsak dan le dodamo 2-4 žlice čistega olja MCT (srednje verižnih trigliceridov), kar je ekvivalentno 3,5 do 7 poravnanim žlicam kokosovega masla (ta vsebuje 60% MCT maščob). Začnimo previdno. Enemu od dnevnih obrokov dodajmo sprva le 1 žlico MCT olja ali slabi dve poravnani žlici kokosovega masla.

Druga faza (1-3 tedne):
Nadaljujemo z uživanjem MCT olja ali kokosovega masla kot v prvi fazi. Dnevno uživamo 5 do 8 tablet optimalne kombinacije aminokislin OKA.

Aminokisline OKA učinkovito krepijo mišice, ki so pri dementnih osebah oslabljene (kaheksija), in so kot najlažje presnovljivo beljakovinsko sredstvo tudi zelo dober vir surovin za regeneracijo nevronov.

Tretja faza (1-2 tedna):
V prehrano dodamo (poleg MCT olja oziroma kokosovega masla in OKA) še bio probiotični napitek EM. Večkrat dnevno uživamo čistega, razredčenega z vodo ali sokom, v dnevnem odmerku, ki zagotavlja, da v nekaj dneh blato izgubi neprijetni vonj. Koristno je, če ob tem uživamo tudi prebiotike in tako še povečamo ugodni učinek probiotika. Raziskave namreč kažejo, da pomnjenju koristi že zgolj uživanje prebiotikov (Kang, Zivkovic, 2021).

Četrta faza (1-6 tednov):
V prehrano vključimo (poleg dopolnil iz tretje faze) še antioksidant FHES (4-6 kapsul na dan). Namesto tega lahko kombiniramo dva antioksidanta: dopoldne 2,5-5 dl vode z raztopljeno tableto molekularnega vodika, popoldne pa 2-4 kapsule FHES.

Dodamo tudi modrozelene alge (spirulino, AFA, klorelo) v odmerku, ki ga priporoča proizvajalec, ter dolgoverižne kisline omega-3 (DHA, zlasti pa EPA) v odmerku 1,5 do 2 g na dan (Bredesen, 2020). Tako lahko trajno dopolnjujemo prehrano

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
MAJ2023, Dr. Iztok Ostan