Narava daje prednost lepoti na škodo zdravja

zdravjeZdi se, da sta naši potrebi po zdravju in lepoti usklajeni, a to le deloma drži. Potreba po lepoti je močnejša in če se ji prepustimo, lahko škodujemo zdravju. Naj navedem dva primera:

Mladi imajo napeto kožo. A pogosto jim to za lep videz ne zadošča. Če je koža še zagorela, je lepša. Že pred desetletji je raziskava med ženskami pokazala, da se kar 89 % anketiranih zaveda nevarnosti sončenja, a plaže so poleti polne celo sredi dneva, ko je sončenje najnevarnejše.

Med ženskami je zelo razširjeno nošenje visokih pet, čeprav se zavedajo, da ima marsikatera zaradi njih že pri štiridesetih deformirana stopala …

Zakaj tako pogosto žrtvujemo svoje zdravje za lepoto?

Narava daje prednost reprodukciji pred zdravjem, ugotavlja biolog Richard Dawkins, in k njej nas vodi z nagoni. To se kaže tudi v omenjenih primerih. Za ustvarjanje dovolj velike količine vitamina D je potrebno 10 do 15 minut sončenja, a narava nas z užitkom pri sončenju spodbuja, da se sončimo dlje. Raziskovalci univerze v Grazu so ugotovili, da se po eni uri sončenja poveča raven spolnega hormona testosterona kar za 69 %. Zagorelost torej daje spolno prednost, zato je privlačnejša od bledoličnosti.

Dolge noge so znak dobre prehranjenosti s kalcijem in drugimi hranivi. Ženska z dolgimi nogami ima zelo verjetno dobro razvite medenične kosti, kar obeta manj težav pri porodu. Zato so za moške privlačnejše. Z visokimi petami in stopanjem na prste pri baletu ustvarjajo iluzijo dolgih nog.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
JUNIJ2021, Dr. Iztok Ostan

Kategorije: Raziskave.