Za osebno lepoto je pomembna tudi prožnost kože. Napeto kožo dojemamo kot lepo – povešeno, nagubano pa kot grdo. Tudi to je povezano z zdravstvenim stanjem.

Koža se povesi, ko v njej primanjkuje hranil, zlasti beljakovin. Te predstavljajo 60% trdne snovi naših celic, v koži pa tvorijo kar 83% trdnih snovi. To so zlasti molekule kolagena, ki so nitaste beljakovinske »elastike« v osrednji plasti kože – dermisu. Kolagen proizvajajo za to specializirane kožne celice, fibroblasti.

proznostProžna koža

je znak zdravja in življenjskih moči. Beljakovine so namreč težko presnovljive. Za njihovo razgradnjo na aminokisline v prebavi potrebujemo od 3 do 7 ur, na celični ravni pa je izkoristek nizek (največ 48%), zato telo porabi veliko energije za izločanje toksičnih dušičnih odpadkov skozi jetra in ledvice.Če smo bolni, izčrpani, ostareli, te energije nimamo dovolj in postanemo beljakovinsko podhranjeni. To se kaže na upadlosti kože, saj telo usmerja razpoložljive aminokisline predvsem v regeneracijo življenjsko pomembnih organov, za prehrano manj pomembnih kot so koža, skeletne mišice, lasje in nohti, pa manj. Že pri tridesetih letih se pojavijo prve gubice na obrazu, saj v tej dobi organizem nima več toliko moči kot pri dvajsetih in kožo že prehranjuje slabše kot v mladosti. Pri dolgotrajnih boleznih in v starosti pa je pomanjkanje beljakovin še večje in koža še bolj ohlapna.

Edina vrsta živil, ki rešuje obe ozki grli presnove beljakovin so aminokisline tipa OKA. V kri se absorbirajo v vsega 23 minutah od užitja, na celični ravni pa se izkoristijo skoraj popolnoma (99 %), zato ne obremenjujejo izločal. Regeneracija vseh organov je z njimi hitra. Celo v seniorskih letih se ob njihovem zadostnem uživanju koža napne. Ob odmerku 5-8 tablet je sicer treba počakati na učinek na kožo mesec ali dva (fotografirajmo se pred preizkusom in po njem). Ko se to zgodi, je znak, da so se srce, jetra, ledvice in drugi vitalni organi že okrepili in je ostalo nekaj aminokislin tudi za regeneracijo fibroblastov in kolagena v koži.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
JUNIJ2021, Dr. Iztok Ostan