Uživanje melatonina kot prehranskega dopolnila je varno

Po regulativi EU je melatonin v dnevnem odmerku 1 mg uvrščen med živila; zanj mogoče trditi, da že v tem odmerku prispeva k skrajšanju časa, potrebnega, da zaspimo, če ga užijemo pred spanjem. Pregled znanstvene literature poudarja, da »ni znanstvenih študij, ki bi odkrile resne škodljive stranske učinke« uživanja melatonina.

Pri kratkoročnem uživanju je melatonin varen celo v ekstremnih odmerkih:

Melatonin je varen celo v ekstremnih odmerkihNegativnih stranskih učinkov niso odkrili niti pri odmerkih od 20 mg do 100 mg (tolikšne odmerke dajejo le v raziskavah). Raziskovalci poročajo o »le blagih negativnih stranskih učinkih, kot so omotica, glavobol, slabost in zaspanost«.

V študijah, ki so zaznale te stranske učinke, je šlo večinoma za dnevne odmerke, večje od 2 mg, pogostnost njihovega pojavljanja pa se statistično ni relevantno razlikovala od tiste v kontrolni skupini (ali pa kontrolnih skupin ni bilo).

Opisani stranski učinki so mnogo blažji od tistih, ki jih običajno povzročijo uspavalna sredstva, poleg tega pa uživanje melatonina ne povzroča odvisnosti, ki je pri uspavalih običajen pojav.

Vendar se omotica, glavobol, slabost in zaspanost lahko pojavijo že tudi pri uživanju 1 mg melatonina. Normalen učinek melatonina je zaspanost, zato ga je treba uživati le pred spanjem. Če bi ga užili pred vožnjo, bi zmanjšal zbranost voznika, zlasti če je vožnja daljša in je odmerek višji od 1 mg. Pri velikem odmerku telo potrebuje dalj časa, kot traja spanje, da ga izloči iz krvi; pri odmerku npr. 4 mg to traja do 10 ur. Zato se lahko pojavi zaspanost v budnih urah po spanju.

Otroci in mladostniki imajo po naravi višje ravni melatonina v krvi kot odrasli. Čeprav je več raziskav pokazalo, da uživanje melatonina pri otrocih ni povzročilo negativnih stranskih učinkov, dolgoročni učinki uživanja melatonina zlasti pri mladostnikih in otrocih ni dovolj proučeno. Nekatere študije so pokazale, da se pri otrocih ob njegovem uživanju pojavijo dnevna utrujenost ali glavoboli, ki minejo po prenehanju uživanja.

Tudi pri nespečnosti, ki nastane najpogosteje kot posledica nekaterih obolenj, se je melatonin izkazal kot varen, a manj učinkovito prikliče spanje kot pri primarni nespečnosti. Za svetovanje o prehrani bolnikov, doječih mater in nosečnic je pristojen le zdravnik. Zato se je potrebno pred uporabo melatonina za izboljšanje spanja teh oseb posvetovati z zdravnikom. Zlasti je to potrebno, če oseba uživa zdravila.

Melatonin se v medicini uporablja tudi pri zdravljenju velikega števila zdravstvenih težav in ne le nespečnosti. Seveda je za svetovanje o uporabi melatonina pri zdravljenju bolezni pristojen le zdravnik. Za terapevtske potrebe je običajno doziranje 2 mg do 20 mg melatonina na dan, kar je več kot je po ugotovitvah Evropske agencije za varno prehrano (EFSA) zadostno za priklic spanja z njim (1 miligram).

Za hitro delujoč Melatonin (150 tablet) po zelo ugodni ceni, kliknite TUKAJ.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! 
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM, 
Februar 2019, Dr. Iztok Ostan
Kategorije: Raziskave.