(Odlomka iz članka I.Ostana: Dnevni oddih od sladkorjev, objavljen v reviji Narava zdravi, marec 2016)

Vrabec v roki»Ko sem na terasi odložil krožniček z ostanki kremne rezine, sta iz bližnje ptičnice, kjer je bilo zrnja dovolj, priletela vrabčka in se lotila kupčka odtresenega sladkorja; šele potem sta prešla na ostanke kreme in čisto na koncu na drobtine listnatega testa. Zanju je bil sladkor kot eliksir življenja, enako kot za nas glukoza, ki nam pri infuziji blagodejno kaplja skozi žilo v onemoglo telo.

Vrabčka si od sladkega priboljška potem oddahneta in ne bosta dobila sladkorne bolezni. A bi si tudi onadva nakopala to ali kako še pogubnejšo bolezen, če bi imela, tako kot mi, od jutra do večera dostop do kakega vira sladkorja.« (…)

»En izmed načinov, da se ubranimo trajnega presežka sladkorjev in ohranjamo nizko raven jutranjega inzulina je vsakodnevni oddih od sladkorjev in ogljikovih hidratov.

V Kaliforniji so pod vodstvom dr. Megumi Hatori (2012) izvedli trimesečni poskus na miših. Eni skupini so dovolili jesti le 8 ur na dan, miške iz druge skupine pa so enako količino hrane lahko jedle ves dan. V skupini miši, ki so po 16 ur na dan lahko le pile vodo, je bilo manj debelosti, manj zamaščenosti jeter, manj težav z vnetji in manj jutranjega povišanja inzulina.

No, če je šestnajsturni post ob vodi pretežak, bi se bilo smiselno odreči po 16 ur na dan vsaj živilom, ki vsebujejo veliko škroba oziroma sladkorjev. V času dnevnega oddiha od ogljikovih hidratov lahko torej uživamo listnato zelenjavo, maščobe, jajca, meso ter mleko in mlečne izdelke.

Izmerili smo, da celo pol banane, ki smo jo primešali v pretežno zelenjavni grobi smuti, ne poviša sladkorja v krvi. Če pa smo v opisani zelenjavni smuti ali v pol litra kefirja primešali še dve žlici čistega MCT olja, je raven krvnega sladkorja po eni uri celo upadla za 10%.

Za zajtrk tak smuti, sredi dneva – denimo od 10.00 do 16.00 ure – običajna (zmerna) hrana s sladico vred, pod večer pa le obrok kefirja z MCT oljem, pa smo naredili nekaj za zdravje in tudi za svojo sladkosnednost«.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! Novice za uporabnike FHES, MAP in probiotikov EM, Marec 2016, Dr. Iztok Ostan