Lačni nevarnega sonca

Zdravnika, Dr. Jacoba Libermana, so poklicali h gospodu Anthonyju (64), ko je že šest mesecev ležal povsem paraliziran od kapi. Zdravnik je domneval, da je vzrok bolnikovih težav med drugim tudi “svetlobna podhranjenost”.

Priporočil je, naj mu za začetek omogočijo uživanje dovolj svetlobe: dvakrat po 20 minut na dan. Po dobrem tednu se mu je izboljšal tek in je manj podremaval. Po treh tednih je bolnikova žena vsa srečna obvestila zdravnika, da je Anthony znova poskušal govoriti in nergati kot nekoč, obiskovalcu pa je že lahko ponudil pred tem omrtvičeno roko.

Ženska s sončnimi očali gleda sončni zahodDermatologi upravičeno opozarjajo, de že navadna porjavelost kože spodbuja njeno staranje. A pomanjkanje sončnih žarkov povzroča še večjo škodo. Znanstveniki ugotavljajo, da pomanjkanju sončne svetlobe lahko pripišemo kar 12 % smrti v ZDA.

Dr. Pelle Lindquist z Inštituta Karolinska je v letih 2014-2016 objavil rezultate študije, v kateri so 20 let preučevali zdravje 30.000 švedskih žensk. Tiste, ki so se najbolj izpostavljale soncu, so res imele največ kožnega raka, toda smrtnost je bila največja pri ženskah, ki so se najbolj izogibale soncu. Bledičnost torej tudi ni zdrava; nasprotno, zelo nevarna je: Ženske, ki so se povsem izogibale soncu, so tvegale smrt kar dvakrat bolj kot ženske, ki so se najbolj sončile.

Decembra 2018 je v reviji Journal of Environmental Research and Public Health izšel znanstveni članek, ki na osnovi množice znanstvenih izsledkov poziva medicinsko skupnost, naj ljudem priporoči sončenje v meri, ki ne povzroči opeklin (torej brez pordele kože), ne pa da še naprej priporoča skoraj popolno izogibanje sončnim žarkom. Po strogih dermatoloških priporočilih naj bi se namreč skozi vse leto izogibali sončnim žarkom med 10. in 16. uro, pri UV sevanju, višjem od indeksa 3, pa uporabili zaščitna sredstva.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! 
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM, 
April 2019, Dr. Iztok Ostan
Kategorije: Nasveti in Raziskave.