Mlada ženska in probiotik, zmešan v smuti»Od otroštva sem imela preobčutljivo prebavo in že kot otrok hemoroide« je zapisala 64 letna gospa s Primorske..

»Pred 23 leti je družinski zdravnik poslal vse člane mamine družinske veje na kolonoskopijo, ker jih je nekaj imelo raka ali predrakaste izrastke na črevesju. Takrat so ugotovili, da imam razdraženo sluznico in nekaj aft. Zdravnik je rekel, da je to posledica stresa in tudi prehranskih alergij.

Postopoma sem opuščala izdelke iz fermentiranega mleka, sveže sadje in križnice ter jajca. Izginili so hemoroidi, “trde boleče kepe” v želodcu in migrene. Že več kot 10 let sem tudi na ne strogi brezglutenski dieti; celiakije sicer nimam, a so ugotovili genetsko pogojeno nagnjenje k njej. Tako se je izbor hrane še bolj skrčil.

Občasno preizkušam nove jedi ali zelo kvalitetne jedi z liste “neprimernih”. Izkazalo se je, da morda na nekatere jedi nisem alergična v klasičnem pomenu; a jih, tako se zdi, ne prebavljam. Ker sem jajca zelo pogrešala, sem jih začela jesti tako, da sem takoj zatem vedno zaužila tudi probiotik. Preizkusila sem tudi bio probiotik EM. Tega sem se zelo bala, ker diši po svežem sadju in kisu, kar pri meni vedno povzroča vnetje sluznice v ustih in afte, karkoli s kisom pa celo omotico in zelo znižan pritisk.

Pred kakšnimi sedmimi leti sem tako začela z veliko žlico bio probiotika EM v 2-3 dcl vode 1x na dan, po tem, ko sem pojedla jajce. Izkazalo se je, da se je prebavljanje izboljšalo. Tako sem nadaljevala in od takrat probiotik EM redno uživam.

Sedaj tako 1-2 x na teden lahko pojem 1-2 jajci, pa nimam težav s prebavo. Tako razredčen kozarec bio probiotika EM spijem tudi po drugi zame težki hrani. Zame je to ritual, kot ga imajo drugi s kozarcem vina ob kosilu. Še vedno ne uživam mlečnih izdelkov in se izogibam glutenski in konzervirani hrani.

Moja prebava in iztrebljanje blata sta vzorna. Bio probiotik EM uživam po občutku, od ene do največ treh velikih žlic na dan, razredčeno v 2-3 dcl vode. Redno sicer tudi drugače skrbim za dobro počutje: zjutraj na tešče spijem zelo toplo vodo, delam razgibalne vaje, bila sem na bioresonančni kuri in že 4 leta redno uživam homeopatske pripravke predvsem za lajšanje težav s fibromialgijo (nizek nihajoč pritisk, omotice, mišične bolečine, …)

Vsaka 4 leta me še vedno preventivno naročijo na kolonoskopijo. Na zadnjih dveh pregledih je zdravnik povedal, da se na sluznici vidijo zarastline, sledovi in brazgotine hemoroidov in prejšnjega slabega stanja, toda sedaj je sluznica odlična in zdrava. Priporočil mi je, naj še naprej delam, kar že sicer počnem«.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! 
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM, 
Marec 2019, Dr. Iztok Ostan