Naravna obramba našega imunskega sistema proti raku so celice ubijalke, ki prepoznajo rakave celice, jih napadejo in uničijo. A rakave celice se znajo pred imunskim sistemom »zamaskirati«, da jih ne prepozna in jih ne napade. Še več, celice imunskega sistema znajo celo »pretentati«, da začnejo celo spodbujati razmnoževanje rakavih celic.

Imunoterapija je posebna uradno priznana metoda zdravljenja raka, pri kateri vbrizgajo v telo pacienta posebna zdravila, ki omogočijo, da imunski sistem prepozna rakave celice oz. se okrepi in se začne boriti proti njim.

Zdravje izvira iz črevesjaZdi se, da ima črevesna biota centralno vlogo pri taki aktivaciji imunskega sistema proti raku. Raziskovalci domnevajo, da je sedanji razmeroma nizek uspeh imunoterapije (le v 20 % do 40 % se telo pacientov pozitivno odzove nanjo) odvisen prav od neustrezne pacientove sestave črevesne biote.

Ko so v posebni študiji (zaključena je bila 2015) miškam odstranili vse črevesne mikrobe, imunoterapija ni imela nobenega učinka. Ko pa so v črevo vnesli izbrane vrste dobrih bakterij, je bila imunoterapija mnogo uspešnejša. Podobne izsledke so kasneje podale tudi študije na ljudeh. Raziskave kažejo, da je celo uspeh kemoterapije odvisen od sestave črevesne biote.

Če so dobre bakterije pomembne celo za uspeh medicinskih protirakavih terapij, pa so še bolj pomembne pri preprečevanju nastanka raka in samoobrambi pred njim. Dokazano je, da mlečnokislinske bakterije zavirajo nastanek raka, razvoj tumorjev in pomagajo celo v fazi metastaziranja.

V svojem protokolu prehranske prve pomoči priporočam, da v prehrano dodajamo tudi biološko proizvedene probiotike EM Erika Nielsena. Vsebujejo 8 vrst dobrih bakterij, glavnino med njimi tvorijo bifido bakterije. Dokazano je namreč, da so prav bakterije tega tipa zelo učinkovite za aktiviranje tistega dela imunskega sistema, ki uničuje rakave celice. Dr. Vagn Hansen je imel dobre izkušnje s probiotikom EM pri zdravljenju raka z odmerki 0,7-1,0 dl na dan.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! 
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM, 
Avgust 2018, Dr. Iztok Ostan