Vitamini, rudnine in fosfolipidi predstavljajo le 4 % strukture celice. Med njimi je kar 30 nujnih za življenje (esencialnih): 15 vrst vitaminov, 13 vrst rudnin in dve vrsti esencialnih maščobnih kislin. Raziskava v ZDA (2011) je pokazala, da večini prebivalcev primanjkuje esencialnih maščobnih kislin in več vrst rudnin in vitaminov. Po dr. Ronu Meyersu so začetni znaki pomanjkanja esencialnih hranil utrujenost, razdražljivost, nespečnost, stalna želja po hrani, slabšanje spomina, zmanjšana pozornost in mnogi drugi. Na dolgi rok pa je njihovo pomanjkanje vir raznih resnih obolenj.

Za zadostno količino teh hranil poskrbimo z uravnoteženo prehrano z dovolj sadja in zelenjave. Odličen dodatni vir pa so modrozelene alge, saj vsebujejo veliko esencialnih maščobnih kislin, rudnin in vitaminov. Mednje sodita tudi klorela in spirulina. Nobeno živilo ne vsebuje esencialnih hranil v točnem razmerju, kot ga potrebuje naše telo. Zato je dobro, tako kot izmenjujemo zelenjavo na našem krožniku, izmenjevati v prehrani tudi klorelo in spirulino.

Japonski otoček Ishigava

Slika z japonskega otočka Ishigava, kjer proizvajajo klorelo Yaeyaema. Je certificirane kakovosti. Poseben postopek upraševanja in hladnega sušenja omogoča, da se absorpcija hranil iz nje bistveno poveča. Pri nas jo distribuira Institut.O.

Klorela se odlikuje po visoki vsebnosti omega 6 in zlasti omega 3 esencialnih maščobnih kislin; slednjih sodobnemu človeku najbolj primanjkuje. Vsebuje veliko provitamina A, vitaminov B12, B6, B2, B1, niacina, folne kisline, železa, magnezija, kalija in kalcija ter vse esencialne aminokisline.

Več kliničnih študij je pokazalo, da uživanje klorele razstruplja organizem, ugodno vpliva pri fibromialgiji, ulceroznem kolitisu, otekanju nog in slabokrvnosti, znižuje previsok krvni tlak, znižuje LDL (»slabi«) holesterol in povečuje HDL (»dobri«) holesterol, izboljšuje delovanje imunskega sistema (proti infekcijam in tumorjem).

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! 
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM, 
Junij-Julij 2018, Dr. Iztok Ostan