Plamenci v Afriki se hranijo s spirulino.

Plamenci v Afriki se hranijo s spirulino.

Prvi človek se je pojavil pred več kot dvema milijonoma let na vzhodnoafriškem višavju, ki je še danes posejano z mnogimi plitvimi jezeri. V njih je voda zelo bazična in bogata z rudninami, kar daje odlične pogoje za razvoj modrozelenih alg vrste spirulina.

Z njo se hranijo stotisoči plamencev in je tudi tradicionalna hrana nekaterih afriških ljudstev. Ljudstvo Kanebu, ki nabira spirulino na bližnjem jezeru Čad, jo primeša v kar 70% svojih obrokov. Spirulina raste ob dobrih pogojih tudi drugod po svetu. Bila je tradicionalna hrana ameriških Aztekov in drugih ljudstev.

Ljudstvo Kanebu nabira spirulino na jezeru Čad

Tradicionalno nabiranje spiruline z jezera Čad. Posušene pogače te alge prodajajo na lokalnih tržnicah.

Naši prapredniki so imeli polnovredno hrano, pa vseeno so jo, če je bilo le možno, bogatili s spirulino in drugimi vrstami alg. Današnja hrana pa je pogosto prehransko osiromašena, čeprav jo skrbno izbiramo. Tudi če užijemo dovolj sadja in zelenjave, nam lahko primanjkuje nekaterih rudnin, vitaminov in drugih esencialnih hranil, kar velja zlasti za starostnike.

Spirulino uvrščamo med zelena superživila, med katera sodijo tudi druge modrozelene alge (hlorela, AFA alge) in sok pšeničnih bilk. Od drugih zelenih superživil se razlikuje po tem, da dnevni odmerek (6 polgramskih tablet) pokrije 360 % dnevnih potreb po vitaminu B12, 125 % beta karotena (vitamin A), 100 % vitamina K, 125 % dnevnih potreb kroma in 50 % dnevnih potreb po železu.

https://megahydrate.si/spirulina-pacifica-tm-hawaiian/

 

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! 
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM, 
April 2017, Dr. Iztok Ostan