Res je, da imamo ljudje večinoma slabe prehranske navade. Toda zakaj miši, ki delujejo izključno po naravnem instinktu, še kako rade jedo sir? Dr. Campbell in drugi so namreč dokazali, da tudi beljakovine iz mlečnih izdelkov spodbujajo rast tumorjev.

Zakaj človeku podobne opice, ki so vegetarijanke, zelo rade posežejo po mesu, če imajo le priložnost zanj?

Tudi človeku podobne opice imajo rade meso

Tudi človeku podobne opice imajo rade meso

Zaradi reprodukcije! Narava spodbuja z močnimi užitki  k dejavnostim, ki pospešujejo reprodukcijo, čeprav so lahko zdravju škodljive.

Spolna zrelost se začne na Zahodu, kjer je hrana večinoma mešana in bogata z živalskimi beljakovinami,  mnogo prej kot pri podeželskih, skorajda veganskih Kitajcih. Kitajske deklice dobijo svojo prvo menstruacijo v povprečju pri 17 letih (med 15. in 19. letom), tako kot je bilo pri naših babicah. V ZDA pa se je ta meja spustila na 11 let (nekatere  deklice dobijo prvo menstruacijo že pri 9 letih). Menopavza pa se pri Američankah začne 3 do 4 leta kasneje kot pri ženskah v kitajskih vaseh.

Izpostavljenost estrogenu je pri Zahodnjakinjah 2,5 do 3 krat večja kot pri kitajskih vaščankah, kar pomeni tudi mnogo večje tveganje za razvoj tudi raka na dojkah (Campbell). Lakto-vegetarijanstvo pa ni rešitev za ta problem.

Rak in živalske beljakovine

Dr.Colin T Campbell

Dr. Colin T. Campbell (1934-) je zaslužni profesor na Univerzi Cornell (ZDA), strokovnjak za prehrano, biokemijo in toksikologijo. Njegova glavna raziskovalna projekta sta bila dolgoletno raziskovanje učinka beljakovin na raka pri glodavcih ter vodenje projekta »The China Study«, mednarodne študije vzrokov smrti in obolenj v 65 kitajskih podeželskih okrožjih.  Dragocenost obeh vrst njegovih raziskovalnih projektov pa je predvsem v tem, da osvetljujeta pomen živalske hrane pri nastajanju sodobnih bolezni kot so rak, bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen in druge. Negativnih učinkov uživanja rastlinskih beljakovin pa ni ugotovil.

Izsledki njegovih študij so bili prikazali v prvem delu seminarja dr.Iztoka Ostana v aprilu 2011 v Ljubljani.

Povzeto iz novic dr.Iztoka Ostana