V telesu imamo premalo omega 3 in preveč omega 6 maščobnih kislin, kar povzroča vnetja. Optimalen dnevni vnos je od 1,5 g do 2,0 g omega 3 v obliki dolgoverižnih kislin EPA in DHA. Njihov najbogatejši vir je ribje olje, ki pa naj bo očiščeno težkih kovin in drugih onesnaževalcev (certifikat odličnosti IFOS). Tudi nekatera olja iz mikroalg imajo veliko obeh vrst dolgoverižnih omega 3 maščobnih kislin.

lasjeV šestmesečni raziskavi, v kateri je sodelovalo 120 zdravih žensk, so v skupini, ki je uživala dodatek dolgoverižnih omega 3 kislin zaznali manjše izpadanje las ter njihovo večjo debelino in gostoto pri kar 86,1 % do 89,9 % udeleženk (Moglia et al, 2019:121).

Dokazano je, da melatonin spodbuja delovanje lasnih mešičkov in zmanjšuje oksidativni stres, ki mešičke uničuje (Fisher et. al., 2012). Globoko spanje, ki ga prikliče melatonin, godi torej tudi rasti las. Češarika ga v starosti ne ustvarja več dovolj. Za izboljšanje spanja dr. Russel J. Reiter, starosta raziskovalcev melatonina, priporoča odmerke od 0,2 do 10 mg pred spanjem (Reiter, Robinson, 1995). Za dnevne odmerke, ki presegajo 0,44 mg, se je (po slovenskih normativih) potrebno posvetovati z zdravnikom.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
JULIJ2020, Dr. Iztok Ostan