vrsacePri dolgotrajnih kroničnih vnetjih pljuč začnejo propadati stene pljučnih mešičkov. Pojavu pravimo emfizem. Lahko pa se pojavijo tudi grudice (granulomi); gre za skupine celic, ki sodelujejo pri vnetju. Tako bolezensko stanje pljuč je sarkoidoza.

Gospa Aleša (63), ima težave s pljuči že od zgodnjega otroštva, ko je večkrat zbolela za bronhiolitisom, ostala so ji slabo razvita pljuča (James sindrom), povečani in slabo delujoči bronhiji (bronhiektazije in emfizem). Leta 2016 so ji odkrili še sarkoidozo. Kapaciteta njenih pljuč je 58-odstotna (FEV1) in po napovedi zdravnikov naj bi se stanje slabšalo, tako da slednjič ne bo zmogla sama niti v kopalnico. A gospa Aleša se ne da. Redno hodi na nižje vrhove, nekako na 14 dni pa tudi v gore. Resda porabi za te vzpone nekoliko več časa kot je normirano, a gre. Zdravil ne jemlje, le pred vzponi v gore je uporabljala dihalno pršilo – odkar jemlje izbrana dopolnila, pa še tega ne.

Avgusta lani je namreč začela uživati aminokisline OKA. Odmerek je postopoma povečevala in ga ustalila na dvakrat po 4 tablete na dan. Ko se je deseti dan odpravila v Julijce na dvatisočaka, je pred pohodom vzela dodatne 3 tablete. Imela je veliko energije, a ne za vso pot. Kasneje je ugotovila, da ji za odlično počutje v hribih najbolj ustreza dodatnih 10 tablet OKA pred pohodom in še dodatnih 10 dve uri kasneje.

Od začetka septembra prehrano dopolnjuje še s 4 kapsulami FHES na dan, redni dnevni odmerek OKA pa je zmanjšala na 6 tablet (ob hribolazenju pa še omenjeni dodatek OKA). Začela je izvajati tudi posebne dihalne vaje (https://www.dihalna-telovadba.si/) – dvakrat na dan po 20 minut. Takole nam je te dni opisala svoje izkušnje:

»Na splošno čutim večjo moč ob naporih. Občasno, npr. pri gorskih podvigih, je tako očitna, da kar nekako ne morem verjeti, da je res… Od vsega kar sem doslej v življenju poskusila so res OKA in FHES najboljša zadeva… Najbolj pa me veseli, da je CT pljuč v začetku januarja letos pokazal nazadovanje sarkoidoze in pulmologinja se čudi, kako to, kajti že pred leti so mi hoteli predpisati glukokortikoide, a sem jih odklonila.«

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
APRIL2022, Dr. Iztok Ostan