zobjePa smo ga dočakali – poletje brez mnogih spon zadnjega leta. Zame je bilo vedno velik užitek prebiranje knjige v senci ob morju, ali pa ob šumeči reki. Kako je lepo: nič te ne boli, ni skrbi in odprt si za nova spoznanja!

Morda pa je to pravi čas za nova spoznanja o pasteh, ki jih prinašajo neboleča zobna vnetja. Pred nedavnim je izšla knjiga kardiologa dr. Thomasa E. Levyja (2017) z naslovom »Skrita epidemija« (Hidden epidemic). V njej razlaga, kako so mnoge bolezni, zlasti pa srčni infarkt in rak dojk, ki sta v sodobnem svetu med najpogostejšimi vzroki smrti, zelo pogosto povezane z zobnimi vnetji. Kakih 95 % ljudi jih ima. Če nas boli, gremo k zobozdravniku, ki težavo odpravi. Problem pa je, trdi dr. Levy, da v 95 % primerov resna zobna vnetja niso boleča, zato jim prizadeti in njihovi zdravniki pogosto ne posvečajo veliko pozornosti, čeprav so lahko usodna.

Knjiga še ni prevedena v slovenski jezik, je pa v angleškem jeziku dostopna na spletu (https://hep21.medfoxpub.com/). V tej številki novic povzemam nekaj informacij iz nje in nekaj svojih izkušenj s tega področja.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
JULIJ2021, Dr. Iztok Ostan