Na levi sliki (spodaj) je rakava celica (večja celica), tik ob njej pa levkocit (manjša celica zgoraj) tipa T (celica ubijalka). Na desni je stanje, ko je rakava celica premagana in razpada. Za naravno obrambo pred rakom je potreben dobro delujoč imunski sistem. Za to je potrebno več vrst kakovostnih hranil. Med drugim tudi beljakovine – nujno hranivo za razmnoževanje tudi celic imunskega sistema.

Rakava celica

Rakava celica (večja celica), tik ob njej pa levkocit (manjša celica zgoraj) tipa T (celica ubijalka)

Žal pa je do 80% rakavih bolnikov beljakovinsko podhranjenih (The Life, 2000). A če užijejo dovolj živil živalskega izvora (vključno z jajci in mlečnimi izdelki), ki so kakovosten vir beljakovin, spodbujajo razvoj rakavih celic (Campbell, 2006) zaradi presežka aminokisline metionin (glej knjigo Ostan: Beljakovine za življenje in smrt, 2012).

Premagana rakava celica

Stanje, ko je rakava celica premagana in razpada.

Beljakovine MAP so tu idealna prehranska pomoč. Zaradi visokega izkoristka (99%) spodbujajo hitro regeneracijo organizma, a ker nimajo presežka metionina, ne spodbujajo razvoja rakavih tvorb.

Dokazano je, da mlečnokislinske bakterije, ki so v probiotičnih živilih (užite v dovolj veliki količini) zavirajo nastanek raka, razvoj tumorjev in pomagajo celo v fazi metastaziranja (Rafter 2002).

Uživanje žive vode ima prav tako obrambno funkcijo pred degeneracijo celic. Dr. P. Flanagan ugotavlja, do z njo dosežemo celovito zaščito DNK pred prostimi radikali (ti povzročajo tudi raka), če je okolje dovolj antioksidantsko – rH 12,6 in manj. Tako raven najlažje dosežemo z vodo oživljeno s FHES (rH od 1 do 6).

Za učinkovito zaščito pred degenerativnimi procesi je torej modro uživati več vrst živil, ki se dopolnjujejo v tej zaščitni vlogi. V Sloveniji umre za rakom kar 31,5% prebivalstva (Poljšak 2012).


Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! Novice za uporabnike FHES in MAP, Maj 2013, Dr. Iztok Ostan