Blagor iz črevesja (odlomek iz nove knjižice)

Junija 2003 je nemška revija BioLine objavila novico o presenetljivi ozdravitvi gospe M.B: Gospo so 4. januarja 1999 hospitalizirali zaradi kapi. Od takrat je bila hospitalizirana kar 25 krat. Mučile so jo razne težave. Bila je alergična na razne vrste hrane, zdravila in cvetni prah. Ugotovili so okuženost z 15 vrstami glivic. Kožo je imela zato stalno vneto. Bila je zaprta, za odvajanje urina pa je imela stomo. Laboratorijske preiskave so pokazale, da je zastrupljena z živim srebrom, azbestom in ostanki anestezije. Mučila jo je fibromialgija. Zaradi paralize, ki ji zdravniki niso znali razložiti vzroka (sumili so na multiplo sklerozo), je bila na vozičku, ki pa ga ni mogla sama poganjati. Po zadnji hospitalizaciji je bila povsem izčrpana. Komaj je lahko kaj popila, jesti pa skorajda ni mogla. Bila je povsem brez apetita. Celo infuzija je ni bistveno okrepila.

Blagor iz Črevesja - Probiotiki EM in Vita Biosa

Kliknite na sliko za brezplačen prenos

Potem je začela piti probiotični napitek EM (komercialnega imena ne uporabljam). Verjetno bi bilo bolje, da bi ga začela uživati v majhnih odmerkih, a ga je v želji po zdravju pila trikrat na dan po 0,5 dl. Po nekaj dneh je dobila diarejo, ki jo je še bolj izčrpala, a je nadaljevala z uživanjem tega napitka v nespremenjeni količini. Moč se ji povečala, žeja in lakota povrnili, tako da je celo vstala ponoči, in si sama šla iskat hrano. Glivično vnetje se je uneslo, prav tako alergije. Njena koža ni bila več razdražena in je končno dobila normalno barvo. V času intervjuja niso prešle vse njene težave, a je upala, da se bo z uživanjem probiotika EM zdravje še izboljšalo (Pasche 2003).

Pričevanja uporabnikov živil niso znanstveni dokazi njihove zdravstvene učinkovitosti. Poleg tega so se probiotiki EM razvijali in takega, kot ga je uživala gospa M.B., ni več na trgu. Omenjena izkušnja pa daje misliti: ko nas pesti več zdravstvenih tegob, je verjetno porušeno ravnovesje tudi v naši črevesni flori. Morda potrebujemo ‘blagor iz črevesja’, okrepitev dobre črevesne flore s kakim učinkovitim probiotičnim živilom.

—-
Zanimiva izkušnja in odgovor na pogosto vprašanje glede uživanja priljubljenega probiotika, si lahko preberete v članku Ko običajne količine Vita Biose ne zadoščajo

—-