Naš znanec, gospod B, (69 let) je že dolgo sladkorni bolnik. Soproga mu skrbno pripravlja obroke v skladu s priporočili za prehrano diabetikov, a gospod je sladkosneden in apetiten, pa marsikdaj poseže tudi po hrani, ki jo zdravniki odsvetujejo diabetikom.

Iz kartončka sladkornega bolnika

Potem ko je začel uživati po 9-12 kapsul FHES dnevno, se mu je A1C znižal od visokih 7,7% na praktično normalno raven 5,8%. Prehrane pri tem ni bistveno izboljšal.

Če so mu domači to očitali, je običajno dejal: »Saj imam tablete za znižanje sladkorja!«.

Tako je šlo več let: sprva je jemal na dan le po eno tableto, potem pa mu je ob slabšanju rezultatov testiranja zdravnik predpisoval vse večje odmerke.

Zdravnik je želel, da bi raven A1C znižali pod 7,0%, saj je pri višjih vrednostih nevarnost srčno-žilnih obolenj bistveno večja.

Aprila leta 2014 je bil ob izvidih resno zaskrbljen, saj je bil A1C že skoraj leto dni na ravni 7,7% (glej sliko na desni).

Predpisal mu je po 2,5 tablet na dan (dveh vrst). Gospoda B. je opozoril, da mora bolj upoštevati predpisano dieto, sicer bo treba preiti na inzulinske injekcije in da obstaja tudi nevarnost odpovedi trebušne slinavke.

Gospod B. je prišel domov zaskrbljen in malodušen in je končno postal dovzeten za sinovo nagovarjanje, naj redno uživa FHES. Z junijem 2014 je tako začel uživati po 9 kapsul FHES dnevno (3 krat po 3), včasih tudi po 12.

Po mesecu dni takega režima se mu je A1C znižal na 6,4%, po desetih mesecih (aprila 2015) pa je bil A1C le še 5,8%, kar je celo v okviru normalnih referenčnih vrednosti.

Tako mu je zdravnik prepisal le še po eno tableto na dan. Domneval je, da je znižanje A1C posledica večje pacientove pazljivosti pri prehrani, a gospod B. prehrane ni bistveno spremenil. Negativnih učinkov uživanja tako velikih odmerkov FHES ni zaznal.

Ko je gospod B. sredi poletja 2015 zmanjšal uživanje FHES na 6 kapsul dnevno ali manj, se je A1C ponovno postopoma povzpel na 7,8%.

 

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
Maj 2016, Dr. Iztok Ostan