Ko blato zastaja v črevesju

Če ne prespimo doma in smo pozabili vzeti s seboj zobno krtačko, si lahko očistimo zobe z grizenjem jabolka – svežega seveda, saj je pečeno lepljivo. Surovo sadje in zelenjava namreč vsebujeta majhne delčke – koloide, ki so negativno naelektreni in se odbijajo od naših celic v ustni votlini, ki so prav tako negativno naelektrene.

Tako kot se kuhana hrani lepi v ustih, se lepi tudi v črevesju. Zdravnik dr. Robert McCarrison je že leta 1921 objavil študijo o negativnem vplivu kuhane hrane na črevesje.

Opice, ki so jedle kuhano hrano so že po 67 dneh trpele zaradi deformacij debelega črevesa in črevesnih vnetij, tiste ki so jedle enaka živila, vendar v surovi obliki, pa niso imele teh težav.

Lepljiva hrana se iz dneva v dan lepi na stene debelega črevesa, ugotavlja Norman Walker, in lahko ustvarja obloge starih fekalij (slika spodaj).

Deformacija debelega črevesa - divertikli
Deformirano debelo črevo; v prerezu so vidne temne obloge starih fekalij (vir: N. Walker: Colon Health: the key to vibrant life. Norwalk Press)

Četudi ne trpimo zaradi zaprtja, so naše črevesne stene morda obložene s snovmi, ki stalno zastrupljajo telo. S klistirjem jih ne moremo odpraviti, saj voda pri klistirju seže le v zadnji del debelega črevesa.

V tujini je razširjena terapija, imenovana hidrokolon. Sami smo jo prvič preizkusili konec devetdesetih let v higienistični kliniki v Salzanu pri Benetkah. V času terapije pacient leži, terapevt pa mu masira trebuh, medtem ko voda po cevi skozi anus prodira v celotno debelo črevo in se obloge odlepljajo od sten. Ko je vode v črevesju dovolj, terapevt obrne pipico, da voda odteče iz črevesa. Ker je del odtočne cevi prozoren, pacient lahko opazuje, kaj vse odteka.

V terapevtski sobi visi na steni uokvirjena fotografija polža v cevi. Ko sem povprašal, kaj je to, je terapevt povedal, da so tega polža izprali iz črevesja pacientke iz Milana. Verjetno je gospa pojedla s solato polžka, ki je imel srečo, da se je nepoškodovan ugnezdil v debelem črevesu, kjer je imel dovolj hrane, da je zrasel v »velikega fanta s hišico vred«.

Za čisto črevesje lahko skrbimo tudi tako, da uživamo dovolj svežega sadja in zelenjave, to je, vsaj 400 gramov na dan. Pomaga tudi uživanje probiotičnih bakterij.

Proizvajalec bio probiotika EM, ki ga tudi sami uporabljamo, ugotavlja, da je možno z njim celo zlahka očistiti pečico. Zadostuje, če z njim poškropimo stene s probiotikom in jih čez čas obrišemo. Tudi črevesne obloge so podobne zapečeni hrani na stenah pečice. Na spletni strani www.iztokostan.com je predstavljenih 105 pričevanj oseb, ki so ob uživanju probiotika EM odpravile zaprtje, 39 pričevanj navaja učinkovito odpravljanje driske itd.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! 
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM, 
Marec 2019, Dr. Iztok Ostan
Kategorije: Izkušnje in Probiotiki.