Vodik je v molekularni obliki (H2) plin, za katerega so dolgo mislili, da v organizmih nima posebne vloge. Revolucijo v proučevanju njegovega vpliva na biološke procese je povzročil članek, ki ga je leta 2007 v reviji Nature Medicine objavil dr. Ikuroh Ohsawa s sodelavci (https://www.nature.com/articles/nm1577,). Dognali so, da je molekularni vodik antioksidant, ki deluje drugače kot drugi antioksidanti; je namreč selektiven, kar pomeni, da nevtralizira najreaktivnejše in najnevarnejše proste radikale, ne pa šibkejših, ki so nujno potrebni za delovanje fizioloških procesov (za delitev celice, za delovanje imunskega sistema ipd.).

To je povzročilo pravo eksplozijo raziskav in znanstvenih objav. Po poročilu instituta MHI (Molecular Hydrugen Institut) iz Floride, ki je vodilni pri proučevanju fizioloških učinkov molekularnega vodika, je bilo do leta 2018 objavljenih več kot 500 takih znanstvenih člankov. Z raziskovanjem uporabe molekularnega vodika se po njihovih navedbah ukvarja več kot 1.600 raziskovalcev. Večinoma objavljajo znanstvene članke o učinkih H2 na celice oz. na živali, bilo pa je opravljenih tudi več desetin kliničnih študij na ljudeh. Po mnenju inštituta MHI je to sicer še premalo za uveljavitev uporabe H2 v medicini. Zato se raziskave intenzivno nadaljujejo.

Za nas pa je že obstoječi fond znanstvenih ugotovitev neprecenljivega pomena. Znanstveni članki so namreč dosegljivi in za zainteresirane pomenijo ključen vir informacij za varno krepitev našega zdravja. Malokatero prehransko dopolnilo je tako temeljito preučeno.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
DECEMBER2022, Dr. Iztok Ostan

Več informacij o Molekularnem Vodiku H na >>> https://vitabiosa.si/izdelki/vodik/