Mateju je 33 let. Za njim je težka izkušnja odvisnosti.Težko se je odvaditi odvisnosti od drog

Odraščal je v družini, kjer je bil prisoten alkoholizem. Bil je hiperaktiven otrok. Kot mladenič je bil zdrav in čvrst – presežek energije je usmerjal v šport. Mesa je jedel bolj malo, ker ga je težko prebavljal.

Pri šestindvajsetih je začel uživati (kaditi in njuhati) droge in kmalu postal odvisen od heroina in kokaina. Kot vsak odvisnik je neprestano hlepel po drogi, pa tudi po sladkem. Dvakrat so ga odpeljali na urgenco, ker se je zgrudil.

Vključil se je v program za odvajanje od drog in bil 6 mesecev “čist”. A kot pravi, to ni bilo nikakršno življenje. Venomer je hlepel po drogi, po čem, kar bi ga potešilo.

Bolje se je začel počutiti šele, ko mu je zdravnik začel predpisovati morfin (morfij s podaljšanim delovanjem). Zdravilo deluje približno tri dni; tako je jemal to snov vsake tri dni. Željo po drogi je s tem zelo omilil, toda pojavile so se nove težave. Včasih ga je po ves teden mučilo zaprtje, težko je uriniral in bolele so ga ledvice. Pravi, da so se mu upočasnile vse funkcije “od pasu navzdol”.

Po šestih letih odvisnosti in poskusov odvajanja od drog je lani začel uživati optimalno kombinacijo aminokislin OKA. Zaradi finančnih omejitev je sprva jemal le po 4 tablete na dan, a je že takoj začutil več energije, volje do življenja in optimizem. Dnevni odmerek morfina je lahko zmanjšal na polovico, na 60 mg na dan (V najtežjih časih je jemal celo po 700 mg morfina na dan!). Odvajanje je postalo mnogo lažje. Bolje je spal in izboljšala se je njegova sposobnost koncentracije, spet je lahko začel brati daljše tekste.

Šport+MAP = Volja do ŽivljenjaKo je dnevni odmerek OKA povečal na 8 tablet, se je njegovo počutje še izboljšalo. Sedaj ne uživa več morfina. Ledvice ga ne bolijo več. Spet se je začel ukvarjati s športom. Zadnje čase uživa po 12 do 14 tablet OKA na dan.

 

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! 
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM, 
Maj 2018, Dr. Iztok Ostan