Tudi v hlevu brez neprijetnih vonjav

kravicaV glasilu Društva ekoloških kmetovalcev in vrtnrajev iz Meine je leta 2005 izšel prispevek o uspehu ekološke kmetije Langholz iz nemške pokrajine Schleswig-Holstein. Na kmetiji so se spopadali s problemom onesnažene vode v napajališču. V vodi je bilo preveč amoniaka, nitratov in fosfatov. Vodo so začeli prezračevati in vanjo vsak dan zlili po 10 litrov tekočine z dobrimi bakterijami za izboljšanje kakovosti prsti, ki jo proizvajajo v tovarni Erika Nielsena na Danskem. Po dveh tednih je bila voda v napajališču pitna.
Z enako tekočino so začeli škropiti tudi iztrebke goveda in tla v hlevu. Neprijetni vonj je izginil. Ob uporabi tako pripravljenega gnoja je bila rast trave in pridelkov boljša.
Ker je bilo govedo zaradi onesnažene vode in okolja bolno, so kravam začeli dajati po 1 dl napitka za živali z dobrimi bakterijami, podobnega bio probiotiku EM. Driska in druge zdravstvene težave goveda so v naslednjih mesecih izginile. Visoko število levkocitov v krvi goveda, ki nakazuje vnetja, se je znižalo. Kakovost mleka se je zvišala ( https://www.mofga.org/Publications/The-Maine-Organic-Farmer-Gardener/Winter-2005-2006/Biosa ).

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
FEBRUAR2020, Dr. Iztok Ostan

Kategorije: Probiotiki.