Šen na nogiŠen (erizipel) je bakterijsko vnetje, ki ga najpogosteje povzročijo streptokoki. Prizadene vrhnje plasti kože, pa tudi limfne poti in bezgavke. Običajno se pojavi na obrazu ali na nogah. Pogosteje zbolevajo odrasli. Medicina zdravi šen z antiobiotiki, a ti včasih ne zaležejo dovolj. To se je primerilo tudi gospodu Stanetu (63 let). Ker si je učinkovito pomagal s FHES, me je poiskal in povedal svojo zgodbo.

Pred dobrima dvema letoma mu je začela otekati leva noga malo nad gležnjem. Ker je v naslednjih treh dneh noga postajala vse bolj rdeča in boleča, je obiskal zdravnika, ki je ugotovil, da gre za šen, in mu predpisal šest dni antibiotične terapije.

Stanje se po tem še vedno ni normaliziralo. Gleženj je bil slabo gibljiv in če je nogo obremenil, ga je zabolelo. Včasih je zaradi tega šepal – “vlekel nogo za sabo”, kot se je izrazil.

Čez nekaj mesecev ga je pri delu v gozdu na prizadeto mesto udarila veja, tako da je nastala rana. Ni se hotela zaceliti. Nekako po dveh mesecih je začel uživati po 3-4 kapsule FHES dnevno. V enem mesecu se je rana zacelila. Od šena je ostal nad gležnjem temen madež premera kaka dva decimetra. A vse odtlej se počuti dobro, noga je gibljiva in bolečin ni več.

FHES jemlje redno že 20 mesecev. Ob tem je opazil še naslednje izboljšave: manjše je šumenje v ušesih, prenehalo je (prej pogosto) trzanje mišice na nogi, kraste na glavi, ki so bile posejane po lasišču kakšne štiri centimetre druga od druge, so izginile.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! 
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM, 
Februar 2018, Dr. Iztok Ostan