Če postane črevesna stena prepustna, začnejo vdirati v kri večji delci. Fagociti jih zaznajo kot tujke, zato jih napadejo in sprožijo signale za aktiviranje tudi drugih dejavnosti vnetnega procesa. Tako nastanejo razna kronična vnetja.

Imunski sistem lahko prepozna jabolko kot tujekImunski sistem si zapomni, da je npr. jabolko, katerega košček je vdrl v kri, tujek, in odtlej se vedno, ko pojemo jabolko, ob tej sicer dobri hrani aktivira alergijsko vnetje. Še huje je, če v kri vdre neprebavljen del beljakovine. Imunski sistem si zapomni, da je to tujek. Če imunski sistem kasneje najde v kakem našem organu tako beljakovino, napade ta organ. Tako nastanejo avtoimune bolezni, kot so multipla skleroza, Crohnova bolezen, diabetes I, revmatoidni artritis, Hashimotov tiroiditis itd. Iz črevesa pa vdirajo v kri tudi večje molekule, ki spodbudijo aktivatorje vnetij (citokine) in s tem sistemska vnetja. Gre za vnetja po vsem telesu, ki jih poznamo kot fibromialgijo, dermatitis, vaskulitis, flebitis itd.

Med takimi molekulami so posebno nevarni lipopolisaharidi (LPS), ki so na površini patogenih mikrobov. Morali bi jih imeti samo v črevesju, a zaradi njegove prepustnosti jih najdemo precej tudi v krvi. Nevrolog dr. David Perlmutter v svoji novi knjigi Zdravi možgani (2017, UMco) poudarja, da je visoka raven LPS-ov v krvi znak prepustnosti črevesja in vnetnih procesov v telesu. V raziskavah, ki jih navaja, so imeli zdravi ljudje LPS do 25 pg/ml, bolniki s pozno obliko ALS (amiotrofne lateralne skleroze) skoraj 50 pg/ml, bolniki z Alzheimerjevo boleznijo pa okrog 60 pg/ml. V Sloveniji si lahko damo samoplačniško (npr. pri Adrialabu) izmeriti raven LPS v krvi – točneje raven LPP, ki je različica tega kazalca. Dr. Perlmutter mi je v osebnem stiku zagotovil, da je merjenje LPP enakovredno merjenju LPS.

Črevesje postane prepustno zaradi prevladovanja patogenih mikrobov v telesu. Sestavo črevesnega bioma lahko ugotovimo z laboratorijskimi analizami. Subjektiven, a dober indikator neuravnoteženosti črevesne biote pa je tudi smrdenje blata, ki kaže na prevladovanje gnilobnih bakterij.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! 
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM, 
April 2018, Dr. Iztok Ostan